RADOVAN VIŠKOVIĆ, NA RUBU PAMETI: "Ako nisu mogli od 193 članice naći nekoga ko nije počinio genocid, nego onog koji sada..."

Lupetanje bez zadrške.

  • Mini market

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 4

"Mi nismo došli u Srebrenicu da bismo provocirali ili izazivali uznemirenje bilo koga, želimo da ovdje mirno žive svi bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a, nakon sjednice u Srebrenici.

Dodao je da je "Srebrenica dio RS i da će tako i ostati", a da se "sjednica danas održava tu jer je to dio prakse Vlade da povremeno održava sjednice širom RS, odnosno van Banja Luke".

On je rekao da će "Vlada nastaviti normalno raditi svoj posao uprkos pokušaju da se Srbe predstavi genocidnim narodom", usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a što se očekuje kasnije tokom dana.

Rekao je da je RS posebno razočarana što uvodnu riječ drži Njemačka, za koju je rekao da je počinila nekoliko genocida.

"Ako nisu mogli od 193 članice naći nekoga ko nije počinio genocid, nego onog koji sada Srbima daje etiketu da smo mi genocidni, da li peru svoju savjest ili istoriju", rekao je on, prenose Nezavisne novine. 

Kaže "i da nije tačan podatak o 8.000 stradalih u Srebrenici", ustvrdivši da ima "dokaze o ljudima koji se nalaze na spisku, a živi su".

Višković je rekao da se želi "Srebrenicu proglasiti kao dan sjećanja na genocid, a počinjeno je mnogo genocida poput Aušvica, Jasenovca ili zločina Nijemaca nad Rusima u Drugom svjetskom ratu".

Dodao je da će "ponuditi drugom entitetu odluku o mirnom razlazu", jer "RS ne može da prihvati da bude genocidan narod".

"Molili smo prije ovog, nemojte to da radite, 30 godina poslije teškog građanskog rata, zašto to sad radite. Nisu to uvažili. A najgore, nisu ispoštovali proceduru na osnovu koje postoji BiH. Radili su samovoljno i iza leđa institucija BiH", rekao je on.

Višković je rekao da to ne bi bila "secesija već ustavno pravo za razdruživanje". 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...