“SB” IZ NEW YORKA / ELDIN ELEZOVIĆ IZ IGK KANADA: “Rezolucija o Srebrenici opomena Vučiću da Srbija ne može ući u EU ni imati bolju budućnost bez priznanja genocida i traženja oprosta od žrtava”

"Vučić je poznati negator genocida u Srebrenici, angažovao je više advokata i drugih stručnjaka međunarodnog prava u procesu lobiranja protiv rezolucije", kaže Elezović

  • Vijesti

  • 24. Maj 2024  24. Maj 2024

  • 0

Generalna skupština UN-a jučer (23. maja) je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) prisustvovali su ovoj važnoj sjednici u sjedištu UN-a u New Yorku. IGK je aktivno učestvovao u procesu lobiranja za usvajanje Rezolucije. Posebna aktivnost je bila u Kanadi koja je jedan od kosponzora Rezolucije.

Eldin Elezović član internacionalnog Ekspertnog tima Instituta Instituta za istraživanje genocida Kanada za “Slobodnu Bosnu” je govorio o značaju usvojene Rezolucije o Srebrenici. Inače, IGK Kanada ove godine obilježava 15 godina borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja…

Historijska sjednica

Bili ste na sjednici Generalne skupštine UN-a kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Veliki dan za za BiH, posebno za žrtve genocida i njihove porodice - kakva je ovo poruka negatorima genocida u Srbiji, i RS-u?

Da, bio sam prisutan na historijskoj sjednici Generalne skupštine UN-a koja je usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici isti uvrstila u svjetsku kulturu sjećanja. Tako je poslana poruka negatorima genocida da Ujedinjene nacije, odnosno svijet više neće tolerisati negiranje genocida koji je potvrđen međunarodnim presudama oba međunarodna suda UN-a. Istovremeno, Rezolucija šalje jasnu poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločina da se vise neće tolerisati veličanje zločina.

Eldin Elezović na sjednici UN-a

Odlično lobiranje političkih subjekata i IGK Kanada

Jeste li iznenađeni glasovima, brojem suzdržanih, pa i vjerovatnoćom da određen broj zemalja možda i nije znao prije ovoga o BiH i zlu iz 90-tih?

Najbitnije je da generalna skupština većinskim brojem glasova usvojila rezoluciju. To je jasan znak odličnog lobiranja kako od pojedinih političkih subjekata u BiH, tako i od strane našeg Instituta za istraživanje genocida Kanada. Što se tiče glasova protiv, nismo puno iznenađeni jer se radi o državama koje, nažalost, ne  priznaju genocid u Srebrenici iz presude međunarodnih sudova. Što se tiče neutralnih glasova želim konstatovati da su to mnogi uradili, kako su to i najavili u svojim diskusijama, bilo iz proceduralnih razloga ili iz bojaznosti posljedica za nesigurnost na širem prostoru Balkana. Posebno ističem da su oni koji su neutralno glasali priznali genocid u Srebrenici.

Kontinuitet sprovođenja politike ratnog zločinca Miloševića

Vučić je imao dramatičan govor, ili bolje rečeno show. Društvenim mrežama kruži njegov snimak sa zastavom na sjednici UN-a. Kako ste Vi to tamo vidjeli, te kako ocjenjujete inače njegovu politiku prema BiH?

Vučić je poznati negator genocida u Srebrenici, angažovao je više advokata i drugih stručnjaka međunarodnog prava u procesu lobiranja protiv Rezolucije. Svjedok sam uloženim ogromnim sredstvima u cilju lobiranja da države članice UN-a glasaju protiv Rezolucije. Toliko su njegove anticivilizacijske aktivnosti jake dokazuje i današnji govor na Generalnoj skupštini kada je u svom poznatom maniru upotrebom laži negirao genocid, međunarodno pravo i pravdu, međunarodne sudove i deklaraciju UN-a.

Usvojena Rezolucija je pokazala potpuni krah njegove anticivilizacijske, dehumanizirajuće i neljudske aktivnosti. Istovremeno to je jasna opomena njemu i njegovom političkom establišmentu da Srbija ne može ući u EU niti imati bolju budućnost bez priznanja genocida i traženja oprosta od žrtava. Većina naroda u Srbiji je shvatila kuda vodi Vučićeva laž i njegov kontinuitet sprovođenja politike ratnog zločinca Miloševića.

Aleksandar Vučić (Screenshot)

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija je rekao da je ova UN Rezolucija satisfakcija svim onima koji su preživjeli rat, opsadu, šta Vama lično znači s obzirom da ste bili, nažalost, jedan od logoraša u Stocu?

Ova Rezolucija za mene lično znači jako mnogo. Ona je prije svega moralna satisfakcija za ono što sam proživio u logoru zločinačke hrvatske zajednice “Herceg-Bosne”. Istovremeno Rezolucija mi daje nadu da su UN pa samim tim i svijet konačno trideset godina poslije agresije i genocida u BiH stale na moralnu stranu svih žrtava u BiH. Ovo je također podstrek da kao član Internacionalnog Ekspertnog tima Instituta za Istraživanje genocida Kanada još jače nastavim svoju kontinuiranu borbu za istinu, pravdu, kulturu sjećanja. Ova Rezolucija daje nadu za bolju budućnost čovjeka i civilizacije i posebno budućnost bez rata, agresije, genocida…

Razgovarala: Sanela GOJAK

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...