„DOSTA JE BILO, NAPUSTITE SVE INSTITUCIJE; ČETNICI NISU DOBRODOŠLI U EU…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon Dodikove sramne poruke Delegaciji EU…

„Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

  • Mini market

  • 25. Maj 2024  

  • 1

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odgovorio na kritike od strane Delegacije Evropske unije.

„Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

-Niko nije ni očekivao od Delegacije Evropske unije da se oglasi saopštenjem, ali kad su se već oglasili, onda je trebalo da objasne da li je to što su muslimani uradili u skladu s Ustavom BiH i zašto je njihov ambasador, kršeći Ustav, glasao za rezoluciju i bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH. A šta je to nego grubo kršenje Ustava BiH. Kada kažu da ne postoji pravni osnov za razdruživanje, ni to nije tačno. Pravni osnov postoji pošto su Republika Srpska i Federacija BiH strane potpisnice aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da u Delegaciji EU treba da prestanu iznositi lažne tvrdnje. Na kraju, s takvim stavovima mogu da se nose s tom svojom evropskom perspektivom, poručio je Dodik.

Podsjetimo, iz delegacije EU u BoH poručili su Dodiku da ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine. 

- Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata - podsjećaju iz Delegacije EU-a u BiH.

Pozivaju "lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu".

- Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima - dodaju iz Delegacije EU-a.

Ukazali su da je Evropska unija između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i sigurnom okruženju.

- Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljnjim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu, poručili su iz delegacije EU-a.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...