GORI NA BLISKOM ISTOKU: Izrael se ne obazire na odluke UN-a, nastavljeno brutalno bombardiranje Pojasa Gaze, odjekuju detonacije u Rafahu...

Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat mogu zaustaviti drugačije nego silom, naglašava Mohamed Saleh.

  • Svijet

  • 25. Maj 2024  

  • 0

Izraelska vojska bombardirala je u subotu Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području.

Najviši sud UN-a, čije su odluke pravno obavezujuće, ali koji nema mehanizme za njihovu provedbu, također je naložio Izraelu da zadrži otvoren prijelaz Rafah, neophodan za ulazak humanitarne pomoći, no koji je zatvoren nakon pokretanja kopnene operacije početkom maja.

Izrael se branio tvrdnjom da "nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha koje stvaraju životne uvjete koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelomično".

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je u ratu s Izraelom i na vlasti u Gazi od juna 2007., pozdravio je odluku ICJ-a, žaleći što je ograničena "samo na Rafah".

Nakon odluke ICJ-a od petka, izraelsko bombardiranje nastavljeno je u pojasu Gaze. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

U subotu rano, palestinski svjedoci i timovi AFP-a izvijestili su o izraelskim napadima na Rafah (jug), grad na rubu Egipta, ali i na Deir al-Balah (u središnjem dijelu).

- Nadamo se da će sudska odluka izvršiti pritisak na Izrael da prekine ovaj rat istrebljenja, jer ovdje više nema ničega, kazao je Oum Mohamad Al-Asha, Palestinac iz grada Gaze raseljen zbog nasilja u Deir al-Balahu.

Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat mogu zaustaviti drugačije nego silom, naglašava Mohamed Saleh.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...