PROCURIO VIDEO: Žestok udarac ruskim agresorima, Ukrajinci pogodili ponos ruske vojne tehnologije...

Kremlj je rekao da nuklearno oružje smije upotrijebiti ako neko napadne važne ruske vojne instalacije.

  • Evropa

  • 25. Maj 2024  25. Maj 2024

  • 0

Satelitske snimke potvrđuju da je Ukrajina dronovima napala te značajno oštetila važan radar na jugozapadnom dijelu Rusije, piše The Warzone. Navodi se da je taj radar dio ruskog sustava ranog upozoravanja te da je ovo prvi napad na položaj koji je povezan s ruskom strateškom odbranom.

Satelitska snimka radarske stanice u gradu Armaviru u Krasnodarskom Kraju nastala 23. maja pokazuje da se u blizini jedne od dvije zgrade u kojima se nalaze radari Voronjež-DM nalazi velika količina raznih krhotina.

Radar iznad horizonta Voronjež-DM radar je ultravisoke frekvencije koji, prema Rusima, ima domet od 10.000 kilometara i može istovremeno pratiti 500 predmeta. Na udaljenosti od 8000 kilometara može detektirati predmete veličine nogometne lopte.

Fotografije oštećenih zgrada u kojima su radari objavljene su u petak na društvenim mrežama. The Warzone navodi da su zgrade s radarima više puta pogođene dronovima.

Dodao je The Warzone da su radari poput Voronjež-DM-a krhke instalacije te da mogu prestati raditi i ako pretrpe i manje oštećenje.

Ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za spomenuti napad, a o njemu se nisu očitovali ni ruske.

Ukrajina je i prije dronovima-samoubicama napadala mete u Krasnodarskom Kraju.

Nagađa se da su ukrajinske snage radare u Armaviru napale jer se brinu da će pomoći Rusima da se odbrane od napada američkim balističkim raketama ATACMS. Ukrajinci su njima uspješno napadali ruske zračne baze i druge mete. ATACMS rakete koje je Ukrajina nedavno dobila od Ameriku imaju veći domet od onih koje je ukrajinska vojska dosad koristila.

Stručnjaci su, međutim, istaknuli da se radari Voronjež-DM u Armaviru ne mogu okretati te da su fokusirani na jugozapad. Ruske su vlasti 2013. rekle da su ti radari detektirali balističke rakete koje su iz Libije ispaljene na Mediteran.

Voronjež-DM-ovi u Armaviru navodno pokrivaju i poluotok Krim, međutim nije jasno mogu li ti radari, budući da radi o radarima iznad horizonta, "vidjeti" nešto što je toliko blizu i ukoso. Ti su radari dizajnirani da detektiraju udaljene balističke rakete.

Image

The Warzone, konkretno njihov ekspert Jospeh Trevithick, navodi da su Voronježi u Armaviru važan dio ruskog sustava za rano upozoravanja te da bi Rusija mogla biti u problemima ako su zaista oštećeni. Konkretno, može se dogoditi da neće moći prepoznati lažne prijetnje jer će neke dijelove svijeta gledati s jednim radarom manje.

Uz to, istaknuto je da bi Rusija napad na radare u Armaviru mogla iskoristiti kao opravdanje da uzvrati nuklearnim oružjem. Naime, Kremlj je rekao da nuklearno oružje smije upotrijebiti ako neko napadne važne ruske vojne instalacije.

Napad na radare u Armaviru još je jednom pokazao da je ruska protuzračna odbrana ranjiva, pa čak i ako se radi o strateški važnim instalacijama kao što su ove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...