PO PRVI PUT ZABILJEŽENO: Stanovnici ove zemlje dnevno konzumiraju više kanabisa nego alkohola...

Anketa je tokom desetljeća evoluirala, od intervjua olovkom i papirom, do računalnih i online formata, proširivši se na Aljasku, Havaje, stanovnike studentskih domova, civile u vojnim bazama i skloništa za beskućnike.

  • Šareni svijet

  • 25. Maj 2024  

  • 0

Po prvi put, nacionalno istraživanje otkriva da je redovita konzumacija kanabisa u Sjedinjenim Državama nadmašila čestu konzumaciju alkohola.

Zapanjujuće je da se danas više prijavljuje često korištenje kanabisa nego često opijanje, ističe Jonathan Caulkins, znanstvenik politike javnog zdravstva na američkom koledžu Heinz Carnegie Mellon. Podaci koji potječu iz samoizvještaja sudionika istraživanja ukazuju na značajne promjene u stvarnom korištenju kanabisa, posebno u svakodnevnoj ili gotovo svakodnevnoj konzumaciji.

Nalazi se temelje na američkoj Nacionalnoj anketi o uporabi droga i zdravlju, koja je obuhvatila više od 1,6 miliona ispitanika u 27 godišnjih anketa od 1990. godine, s povremenim anketama koje datiraju od 1979. godine. Caulkins je usporedio upotrebu alkohola i kanabisa među tinejdžerima i odraslima tokom ključnih godina - 1979. , 1992., 2008. i najnovijih podataka iz 2022. godine.

Promjene su bile stalne, tako da su ovo... samo putokazi, a ne jedini trenuci promjene, naglašava Caulkins u svojoj studiji koja je objavljena u časopisu Addiction. Anketa je tokom desetljeća evoluirala, od intervjua olovkom i papirom, do računalnih i online formata, proširivši se na Aljasku, Havaje, stanovnike studentskih domova, civile u vojnim bazama i skloništa za beskućnike.

Unatoč tome što još uvijek više ljudi pije alkohol nego što koristi kanabis, visokofrekventna konzumacija alkohola je opala, dok je dnevna ili gotovo svakodnevna upotreba kanabisa porasla od 1992. Godine 1992. bilo je deset puta više onih koji su svakodnevno pili alkohol nego onih koji su konzumirali kanabis. Do 2022. godine dnevni korisnici kanabisa (17,7 miliona) nadmašili su one koji svakodnevno piju alkohol (14,7 miliona).

Od 2010. godine više od jedne trećine mjesečnih korisnika kanabisa prijavilo je svakodnevnu ili gotovo svakodnevnu upotrebu. Nasuprot tome, udio onih koji svakodnevno ili gotovo svakodnevno piju alkohol među onim koji piju mjesečno ostao je stabilan na oko 9-11 posto. Ta promjena odražava trendove među tinejdžerima i djecom školske dobi, koji su u posljednja dva desetljeća smanjili zlouporabu alkohola i povećali upotrebu kanabisa. 

Promjene politike od 1980-ih, posebno ekspanzija medicinskog kanabisa od 1993. godine, utjecale su na te trendove. Međutim, Caulkins primjećuje da kulturološki pomaci također igraju ulogu. Na koji god smjer uzročne strelice pokazivale, sada se čini da je upotreba kanabisa u bitno drugačijim razmjerima nego što je bila prije legalizacije, napominje on.

U aprilu 2024. godine, Američka agencija za borbu protiv droga objavila je planove za ublažavanje saveznih ograničenja kanabisa, reklasificirajući ga slično kodeinu na recept i paracetamolu koji se izdaje bez recepta. Iako mnogi smatraju da je kanabis učinkovit za ublažavanje bolova, dokazi iz studija ostaju mješoviti, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...