ŠOKANTNI DETALJI IZVJEŠTAJA NA SJEDNICI NATO SAVEZA: Srpski teroristi nakon napada na Kosovu povukli su se u Srbiju uz pomoć KFOR-a, s druge strane granice nalazili su se...

U dokumentu je detaljno prikazana historija Kosova i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena sjeveru Kosova.

  • Regija

  • 26. Maj 2024  

  • 1

Nevladina organizacija "Međunarodna krizna skupina", čija je misija sprječavanje sukoba u svijetu, citirana je danas za izvještaj vezano za napad u Banjskoj u komisiji za odbranu i sigurnost Generalne skupštine NATO-a.

Tamo je rečeno da se u izvještaju ICG-a spominje da je KFOR pregovarao o povlačenju srpskih paravojski iz Banjske.

U izvještaju se navodi da su mirovne snage NATO-a otkrile neuobičajena kretanja kod Banjske, sela u općini Zvečan, i obavijestile kosovsku policiju.

Nakon što je policija stigla na mjesto događaja, prema dojavi, počeo je napad u kojem je jedan policajac ubijen, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Povlačenje srpskih paravojnih postrojbi koje su prema ICG-u bile raspoređene u manastiru Banjska izvršeno je uz pregovore KFOR-a.

U izvještaju Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na sjeveru Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije.

„Zvaničnici KFOR su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, gdje su nestali. Kosovske vlasti vjeruju da se potencijalno stotine drugih napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom, a otkrili su i veliku zalihu oružja. Pronađene su protivtenkovske rakete, minobacači, protivtenkovske mine i 24 vozila, od kojih jedno oklopno“, navodi se u izvještaju NATO savezea, javila je televizija Klan Kosova.

Bivši britanski sekretar odbrane lord Mark Lancaster, koji je izvjestilac za Zapadni Balkan, govorio je o izvještaju Međunarodne krizne grupe i ulozi Milana Radojčića, vođe oružanog napada u Banjskoj, koji je proglašen personom non grata u SAD-u i Velikoj Britaniji.

U dokumentu je detaljno prikazana historija Kosova i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena sjeveru Kosova.

„U središtu spora su dva ključna pitanja: nepriznavanje (i aktivna međunarodna kampanja protiv priznavanja) i načini i sredstva integracije srpskog stanovništva Kosova – posebno u četiri sjeverne opštine koje se graniče sa Srbijom, gdje Srbi čine oko 90 posto stanovništva. Četiri opštine su i dalje djelimično pod kontrolom Beograda, dok Kosovo nastoji da potvrdi suverenitet nad cjelokupnom svojom teritorijom“, navodi se u izvještaju.

Sastanak Komisije za odbranu i sigurnost održan je prvog dana parlamentarne skupštine NATO, na kojem je u ponedjeljak na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija na čelu sa poslanicom iz Srbije Natašom Jovanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...