KAKVA SIGURNOST ČOVIĆA U TROJKU: Ni najava 'trećeg entiteta' netom prije potvrđivanja Vukoje ne ometa planove HDZ-a i SNSD-a!?

U parlamentarnu proceduru je Klub DF uputio inicijativu da se sačeka s izborom sudije dok ne dođe Mišljenje Venecijanske komisije koja zasjeda 21. i 22. juna.

  • Politika

  • 26. Maj 2024  

  • 2

“Hrvati nemaju luksuz vođenja neke druge politike, ni separatizma ni pričanja o nekim drugim podjelama. Danas, kada ja zatražim legitimno predstavljanje neki kažu to vam je treći entitet. Zašto ću se ja braniti od trećeg entiteta i što je problem treći entitet. Zagovarat ćemo ga, zašto ne. Ali, da bi se to zagovaralo moramo promijeniti Ustav. Kada ćemo stvoriti ambijent da i drugi vjeruju da to treba napraviti na taj način", kazao je Dragan Čović jučer ustvrdivši da do tada "imamo podjelu kakvu imamo; Federacija s deset kantona, Rs kako je organizirana, Distrikt Brčko i institucije koje imamo".

Što bi se reklo na zapadu ništa novo. 'Evropski' Čović svoje, pa svoje. Jednako kao i Milorad Dodik – Bosnu i Hercegovini čine ‘nemogućom zemljom’, piše novinska agencija Patria.

A, uspavani sarajevski političari imaju vikend pauzu, pa vrišteći naslovi ‘Borit ćemo se za treći entitet’, ‘Zalagat ćemo se za treći’, ‘Zagovarat ćemo treći entitet, zašto ne’...ostaju nedovoljni i za saopćenje, a ne za racionalni potez, koji bi za početak uključivao da na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije ne smije biti potvrđeno imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Kažem potvrđeno, jer apsolvirali smo, kada imate samo jednog kandidata, onda ne birate već potvrđujete, a što je suprotno Ustavu, jer Ustav kaže da zastupnici biraju ustavnog sudiju.

I dok Čović tvrdi da Ustav imamo i da im je on jedini okvir za ponašanje slabašna Trojka, jaki su samo u predaji pozicija HDZ-u I SNSD-u, ne žele ni ovaj argument biranje ili potvrđivanje sasuti u lice Draganu. A, oni su mu pomogli da mahinacijama u Komisiji za izbor i imenovanje dođu do mogućnosti da zastupnici pred sobom imaju samo jedno ime. Za blokade su optužili opoziciju, koja u ovom trenutku samo očekuje puni demokratski način biranja.

I dok u situaciji u kojoj Čovic najavljuje treći entitet, a Trojka mu na nezakonit način ispunjava zahtjev za imenovanje Marina Vukoje, zadovoljno trlja ruke Milorad Dodik.

I on će lakše politički podobne, nekad aktivne članove svoje stranke, moći imenovati u Ustavni sud BiH. Ne treba mnogo sabirati I oduzimati da se dođe do rezultat u kojem će u Ustavnom sudu BiH sjediti osobe koje baštine politike podjele BiH.

A, pritisnuti usvojenom Rezolucijom o Srebrenici u UN-u retrogradnim snagama u BiH se žuri. A žurba je šejtanski posao, ali stranke Trojke su prihvatile takvu igru.

Ne mogu i neće da čekaju Mišljenje Venecijanske komisije, koju je u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zatražio Željko Komšić.

U parlamentarnu proceduru je Klub DF uputio inicijativu da se sačeka s izborom sudije dok ne dođe Mišljenje Venecijanske komisije koja zasjeda 21. i 22. juna.

No, HDZ-u, Trojka i sateliti (još nejasna uloga NES-a, iako je Enver Išerić javno kazao da neće podržati Vukoju) sutra na sjednici 28. maja pokušaju završiti jedan od najopasnijih postupaka po budućnost države.

Koliko je Čović, koji nije neiskusan i naivan političar, siguran u Trojku, govori činjenica da je netom prije glasanja za Vukoju najavio ‘treći entitet’, nije njemu to ‘izletjelo’ niti je bio brzoplet, samo je pitanje sada je li strankama Trojke ‘treći entitet’ crvena linija ili nije.

Znat ćemo brzo, za manje od 24 sati kuda plovi ovaj brod? U Evropsku uniju kao cjelovita i suverena zemlja ili ćemo tamo po modelu Kipra, u kojem će Federaciju BiH kontrolisati HDZ i Hrvatska. Prvi potez u tom planu i jeste imenovanje Vukoje u Ustavni sud BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...