"SB" U POSJEDU IZVJEŠTAJA RADNE GRUPE VLADE FBiH: Ismet Gavrankapetanović na konkurs nije dostavio traženu dokumentaciju, potvrđeno mišljenje ministra Rimca!

Gavrankapetanović članovima Radne grupe naknadno poslao kovertu sa svojom diplomom?!

  • Vijesti

  • 28. Maj 2024  28. Maj 2024

  • 2

Slobodna Bosna u posjedu je izvještaja radne grupe koju je imenovala Vlada Federacije BiH u vezi sa imenovanjem generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Podsjetimo, nakon što je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, navodeći kao razlog nepotpunu dokumentaciju koju je Gavrankapetanović priložio na konkursu, na inicijativu Privremenog Upravnog odbora KCUS-a federalna Vlada oformila je radnu grupu koja je trebala zauzeti konačan stav o tom pitanju.

Kako je SB ranije objavila, članovi radne grupe prvobitno su bili podijeljeni u stavovima kako riješiti višemjesečnu trakavicu oko imenovanja Gavrankapetanovića - dio članova grupe bio je za to da se za generalnog direktora predloži drugi najbolje rangirani kandidat sa konkursa (sada već bivši v.d. direktora KCUS-a dr. Alen Pilav), dok su ostali smatrali da bi trebalo poništiti konkurs i raspisati novi. Međutim, nakon što su detaljno pregledali svu dokumentaciju koju je Ismet Gavrankapetanović dostavio na konkurs, članovi radne grupe ipak su uspjeli doći do većinskog zajedničkog stava koji su predočili u svom izvještaju Vladi Federacije BiH.

NEOTVORENA KOVERTA SA DIPLOMOM

Slobodna Bosna objavljuje najvažnije dijelove iz izvještaja Radne grupe.

- Radna grupa konstatira da Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović nije dostavio traženu dokumentaciju kojom se dokazuju uvjeti iz javnog oglasa, odnosno certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta u skladu sa Pravilnikom o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkuriraju za direktora zdravstvene ustanove („Službene novine Federacije BiH“, br. 77/17 i 61/21)“, već je dostavio dokaz Uvjerenje o završenom drugom ciklusu studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, broj: 5019 od 23.12.2020. godine, smjer „Upravljanje kvalitetom u zdravstvu“, a koji je UO postupajući „in favorem“ kandidata, prihvatio kao validan. Nadalje, uvidom u predmetno uvjerenje vidljivo je da je isto privremenog karaktera, odnosno važi do izdavanja diplome koja je izdata u Sarajevu, 18.decembra 2021., broj 1960 – navodi se u izvještaju Radne grupe.

Dakle, nakon što su pregledali dokumentaciju, članovi Radne grupe ustanovili su isto što i federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac kojeg su pojedini političari (među kojima je najglasniji bio šef NiP-a Elmedin Konaković) napadali „uzduž i poprijeko“ da namjerno blokira izbor Gavrankapetanovića za generalnog direktora – Gavrankapetanović na konkurs nije dostavio dokumente koje je morao dostaviti!

No, ono što je posebno skandalozno je da je Gavrankapetanović članovima privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kao i članovima Radne grupe koju je oformila federalna Vlada, naknadno poslao kovertu sa svojom diplomom u nadi da će, valjda, Radna grupa „post festum“ zaključiti kako je on ipak ispunio sve uvjete konkursa?!

- Naime, Radna grupa ističe da joj je na sastanku u KCUS-u predočena neotvorena koverta, naslovljena na Upravni odbor i Radnu grupu, pošiljaoca prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića, poslana poštom. Navedenu kovertu komisija je otvorila i utvrdila da ista sadrži dokument, Diplomu o stečenoj akademskoj tituli i stručnom zvanju magistra menadžmenta, smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu, izdata u Sarajevu, 18.decembra 2021, broj 1960, u potpisu dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr. Jasmina Selimović i Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj – navodi se u izvještaju Radne grupe.

Pored navedenog, Radna grupa konstatovala je i niz propusta u samom tekstu Javnog oglasa za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a.

- Prilikom raspisivanja konkursa, zanemaren je u cijelosti Pravilnik o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje konkuriraju za direktora zdravstvene ustanove („Službene novine Federacije BiH“, br. 77/17 i 61/21), koji je propisao da, citat: „Direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski, stomatološki, odnosno farmaceutski fakultet ili farmaceutsko-biokemijski fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, i to sve tri razine edukacije sukladno propisima o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta, te ispunjavati druge uvjete propisane aktom o osnivanju, odnosno statutom.“ Iz navedene odredbe, jasno je sljedeće: da se certifikatom dokazuje obavljena edukacija iz zdravstvenog menadžmenta, i to sve tri razine, sukladno Pravilniku o kontiniranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta ("Službene novine Federacije BiH", br. 88/11, 82/13, 75/15 i 77/17), da se prihvata znanje o zdravstvenom menadžmentu stečeno završenom specijalizacijom iz zdravstvenog menadžmenta, da se prihvata znanje stečeno završenim postdiplomskim studijem.

U smislu prednjeg, kao dokazi ispunjavanja posebnih uvjeta oglasa, nisu traženi dokazi – isprave kojim se dokazuje ispunjevanje potrebnih uvjeta, odnosno oglasom nije tražen dokaz o specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili diploma/isprava da se prihvata znanje stečeno završenim postdiplomskim studijem, što predstavlja ograničavajući faktor za osobe koje ispunjavaju te uvjete – dio je izvještaja radne grupe.

PLANIRA SE PONIŠTENJE KONKURSA?

Neprecizne odredbe teksta javnog oglasa najvjerovatnije će biti osnov za njegovo poništavanje i raspisivanje novog konkursa za izbor generalnog direktora KCUS-a na koji se, kako nezvanično saznajemo, ponovo planira prijaviti Ismet Gavrankapetanović – ovaj put, za nadati se, sa važećom dokumentacijom...

Članovi radne grupe koju je imenovala Vlada Federacije bili su Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor (predsjednik), Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Belma Trajkov, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Dijana Smailagić, pomoćnik sekretara Vlade FBiH, Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog UO KCUS-a te Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a.

Kako saznajemo, Ajdin Zulić odbio je potpisati navedeni izvještaj zbog toga što je Radna grupa ustanovila da je dokumentacija Ismeta Gavrankapetanovića nevažeća.

Inače, danas je sa funkcije vršioca dužnosti direktora KCUS-a smijenjen dr. Alen Pilav zbog isteka šestomjesečnog mandata, a na njegovo mjesto imenovana je prof. dr. Hajrija Maksić. Zanimljivo je da je u međuvremenu istekao i mandat Privremenom Upravnom odboru KCUS-a koji je Vlada imenovala početkom januara na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure za izbor generalnog direktora. No, za razliku od smjene Alena Pilava, federalnoj Vladi se očito ne žuri sa smjenom članova Upravnog odbora.

(Maja Radević)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...