„SB“ FOTO REPORTAŽA: Washington Square Park, „scena“ na kojoj za sve ima mjesta (FOTO, VIDEO)

U samo sat vremena smijeni se toliko sadržaja i likova, da prosto ostaje žal ne zadržati se duže.

  • Šareni svijet

  • 28. Maj 2024  28. Maj 2024

  • 0

Washington Square Park je smješten u kvartu Greenwich Village na Donjem Manhattanu u New Yorku. Ovo je jedan od najpoznatijih javnih parkova u New Yorku, pored Central Parka, pa nerijetko viđamo snimljene kadrove u filmovima ili serijama upravo tu. On je mjesto susreta raznih kulturnih sadržaja, aktivnosti i vrlo zanimljivih indvidualaca.

Jazz muzičari i sastavi po nekom nepisanom pravilu okupljaju najviše publiku. Zamisli dođeš u park, sjedneš na klupu i samo slušaš i uživaš. Mali pravi bijeg od stvarnosti.

Foto: SB

Zna tu biti i sola za bubnjevima, rocka, pa čak i opere i likovnih stavaralaca. Ili tek, samo glasne muzike koja dopire iz zvučnika u večernjim satima. Svima je zajedničko da traže bakšiš za svoj nastup, najčešće je to futrola od instrumenta ili neka posuda gdje se može ostaviti novac.

U samo sat vremena smijeni se toliko sadržaja i likova, da prosto ostaje žal ne zadržati se duže. Dakle, bitno je naglasti da ima mjesta za sve, i da niko nikome ne smeta.

Foto: SB

Grandiozni mramorni spomen luk u Washington Square Parku kojim je obilježena stota godišnjica inauguracije Georgea Washingtona 1789. za predsjednika Sjedinjenih Država čini južni završetak Pete avenije, odnosno jedan od ulaza u ovaj park.

Foto: SB

Foto: SB

U centralnom dijelu je velika fontana koja je i srce ovog prostora. Lijevo od spomenutog luka je dio parka za djecu koji je odvojen zasebnom ogradom. Kutak za djecu s toboganima, ljuljačkama, konopcima za penjanje...

Nagla rokada, jer već u drugom smjeru su stolovi za šahovskim pločama.

Foto: SB

Washington Square Park je mjesto susreta i studenata njujorškog univerziteta (New York University/NYU) čije se zgrade nalaze u neposrednoj blizini. Njih najčešće vidite kako sjede na travi, ili ovaj period godine kad završavaju studij i slikaju se pored fontane u ljubičastim odorama.

Foto: SB

Nažalost, bekućnici su sastavni dio ove svjetske metropole. I oni imaju svoje mjesto u ovom parku, tako da stvarno ima mjesta za sve.

Upravo u Washington Square Parku ovih dana su snimljeni kadrovi nove sezone iz serije „I tek tako“ (And Just Like That) sa čuvenom njujorškom glumicom Sarah Jessica Parker.

Foto: Jose Perez/INSTARimages

Ako vas put nanese u ovaj dio svijeta, topla preporuka je da posjetite upravo Washington Square Park.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...