PRETRES U EVROPSKOM PARLAMENTU: Policija u potrazi za dokazima o ruskim aktivnostima

Belgijski premijer Alexander De Croo je ranije saopštio da je belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom uticaju u Evropskom parlamentu zbog sumnje da su pojedini poslanici plaćeni da šire prorusku propagandu.

  • Evropa

  • 29. Maj 2024  

  • 0

Belgijska policija izvršila je jutros pretres prostorija u Evropskom Parlamentu u Briselu, tražeći dokaze o umješanosti ruske države u dešavanja na evropskom tlu, javljaju belgijski mediji, ne navodeći čije prostorije su meta pravosuđa, piše N1.

Akcija je dio istrage u vezi sa veb sajtom “Glas Evrope”, koji je u fokusu javnosti od marta, kada su češke obavještajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva i koja preko tog sajta širi prorusku propagandu i pokušava da utiče na rezultate evropskih izbora sledeće sedmice.

Belgijski premijer Alexander De Croo je ranije saopštio da je belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom uticaju u Evropskom parlamentu zbog sumnje da su pojedini poslanici plaćeni da šire prorusku propagandu.

Pretresi su sredinom mjeseca obavljeni i u Nemačkoj.

Vlasti su pregledale prostorije koje u Bundestagu koristi parlamentarac i jedan od vodećih kandidata nemačkog AfD-a Petra Bystrona, kao i njegove nekretnine u tri okruga o Bavarskoj i na Majorki, zbog sumnje da ima veze sa “Rusijagejtom”.

On je “otkriven” u akciji češke obaveštajne službe, koja ga sumnjiči da je od ukrajinskog oligarha bliskog Rusiji Viktor Medwedtschuka, poznatog kao glavnog finansijera servisa “Glas Evrope”, dobio 20.000 eura.

Bystron je tada demantovao optužbe.

Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta u četiri medija čije emitrovanje je EU zabranila sredinom maja, zbog širenja i podržavanja ruske propagande i rata u Ukrajini.

“Ti mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskog rukovodstva i bili su od suštinskog značaja i korišteni su u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju njenih susjednih zemalja”, saopštio je tada Savjet EU.

Kako su naveli, “Rusija se angažovala u sistematskoj, međunarodnoj kampanji manipulacije medijima i informacijama, mješanja i ozbiljnog izvrtanja činjenica kako bi opravdala i podržala svoj rat u Ukrajini i unaprijedila svoju strategiju destabilizacije susednih zemalja, kao i EU i njenih država članica”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...