UPOZORENJE IZ UN-a: U Rafahu radi samo jedna bolnica

Priliv pomoći u Gazu smanjen za 67 posto.

  • Svijet

  • 29. Maj 2024  

  • 0

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da je priliv humanitarne pomoći u Gazu smanjen za čak 67 posto od 7. maja, kada je zatvoren granični prijelaz Rafah.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare upozorio je da se izraelsko bombardovanje na Gazu nastavlja intenzivno.

Napominjući da je priliv pomoći u Gazu smanjen za 67 posto, istakao je da je glavni razlog za to zatvaranje graničnog prijelaza Rafah.

Dujarric je također rekao da su jedna po jedna zatvarane i zdravstvene i komunalne službe, prenosi Anadolija.

Upozorio je da trenutno samo jedna bolnica u Rafahu može pružiti djelimičnu uslugu, dodajući da UN i njihovi partneri pokušavaju da pruže pomoć civilima uprkos teškim uslovima na terenu.

Prije početka izraelske vojne operacije na Rafah 6. maja, u gradu je živjelo više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz drugih područja Pojasa Gaze zbog izraelskih napada koji su pokrenuti 7. oktobra 2023., nakon napada Hamasa.

Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.100 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...