USTAVNI SUD BiH DONOSI ODLUKU: Zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine se odnosi na ocjenu ustavnosti...

Sudije Ustavnog suda BiH danas će izabrati i predsjednika i potpredsjednika ove pravosudne institucije.

  • Društvo

  • 30. Maj 2024  

  • 0

Ustavni sud BiH za danas i sutra je zakazao 144. plenarnu sjednicu na kojoj će, između ostalog, razmatrati zahtjeve predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Kemala Ademovića i 13 državnih parlamentaraca o predmetima državne imovine (Jahorina i Vareš) i zakona RS-a o nepokretnoj imovini.

Zahtjev Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se odnosi na ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u.

Bećirović je u februaru prošle godine podnio zahtjev da Ustavni sud BiH utvrdi da li je Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcioniranje javne vlasti u entitetu Republika Srpska sukladan Ustavu Bosne i Hercegovine, člankom II. Aneksa II Ustava BiH, i nizom konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje ovaj entitet nije izvršio.

U obrazloženju zahtjeva Ustavnom sudu, navedeni su detaljni ustavnopravni razlozi i činjenice iz kojih bi Ustavni sud BiH trebao donijeti odluku kojom se utvrđuje neustavnost spornog Zakona, kao i utvrditi da entitet Republika Srpska nije nadležan da ustroji tu pravnu materiju, čime će se zaštititi nepokretna imovina države Bosne i Hercegovine koja joj pripada, kako prema Ustavu Bosne i Hercegovine, tako i prema međunarodnom pravu.

Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjev 13 poslanika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem - licitacijom.

Ovaj slučaj se odnosi na odluku Vlade RS-a iz 28. decembra 2023. godine u kojoj je donesena Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u "Sl. glasnik RS", br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine.

Vlada Republike Srpske nedavno je prihvatila ponudu kompanije "Drvo-export" iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornika Srđana Klječanina, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini. Zemljište je prodato za 41 milion KM.

Na sjednici Ustavnog suda BiH će se naći i zahtjev Kemala Ademovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ br. 89/23 i 100/23).

Riječ je o državnom zemljištu na području Vareša kojem je Vlada FBiH svojom odlukom promijenila namjenu.

Federalni premijer Nermin Nikšić tvrdi da ništa nije urađeno nezakonito jer nema prenosa vlasništva, a zeleno svjetlo stiglo je i iz OHR-a.

Sudije Ustavnog suda BiH danas će izabrati i predsjednika i potpredsjednika ove pravosudne institucije.

Kompletan dnevni red dvodnevnog zasjedanja Ustavng suda BiH pročitajte OVDJE!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...