ALMIR BEČAREVIĆ PITA VLADU FBiH: "Ako je ugovor s mađarskim transporterom FGZS bio nepovoljan zašto je produžen do 2023. godine?"

"Radujem se svakoj prijavi advokata i Energoinvesta, jer činjenice moraju izaći na vidjelo, a ne tumačenja onih koji su Iizgubili spor", kaže Bečareović.

  • Vijesti

  • 30. Maj 2024  

  • 1

Svi zahtjevi FGSZ-a prema Vladi FBiH su odbijeni čime je Vlada oslobođena odgovornosti i nije više stranka u postupku, saopćeno je jučer iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Arbitraža je odlučila da su Energoinvest i BH Gas mađarskoj kompaniji dužni platiti preko 11 miliona USD, navode iz Vlade FBiH.

“Zaključivanjem aneksa ugovora iz 2020. godine, te ugovaranjem visoke kazne u slučaju raskida ugovora u korist mađarskog transportera gasa, neposredno pred uvođenje novog pravca snadbijevanja gasom putem Turskog toka, BH Gasu i Energoinvestu je načinjena ogromna šteta”, dodali su iz Vlade FBiH.

Tokom ovih događaja savjetnik direktora BH-Gasa bio je Almir Bečarević kojem smo postavili nekoliko pitanja kako bismo čuli i drugo mišljenje o ovoj aferi.

 Kako komentarišete saopćenje Ministarstva energije, rudarstva i industrije o arbitražnoj presudi u Cirihu?

“Vrlo jednostavno, saopćenje je pisano u uredu advokata koji su izgubili oba arbitražna procesa BH-Gasa i to ovaj sa FGSZ i sa Monterom Zagreb. Ukupna šteta po ova dva arbitražna procesa je 30 miliona KM.  

Navode iz Ministarstva da je Vlada FBIH oslobođena svih zahtjeva FGSZ-a. Interesantna tvrdnja, jer nikakvi tužbenih zahtjeva nije ni bilo prema Vladi FBIH, osim za raskid ugovora i taj dio je IZGUBLJEN. Znači, u procesu tužbenog zahtjeva FGSZ-a trećetužena strana je bila Vlada FGSZ i ako Ministarstvo samo navodi da je to izgubljeno, kako je onda Vlada oslobođena tužbenog zahtjeva. Ovdje je, u saopćenju Ministarstva, trebalo malo više mašte od mašte autora tog saopćenja, jer za tužbu od 21 miliona USD tužena je i Vlada i Vlada je izgubila spor, jer to i Ministarstvo samo navodi. Ko će platiti sve, to je već drugo pitanje i tu mogu donekle razumjeti stav Ministarstva.” 

Kako odgovarate na optužbe da je ugovorena visoka kazna za raskid ugovora?

“Pa upravo je na taj iznos iznos raskida ugovora Vlada FBIH dala saglasnost i ne razumijem autore saopćenja šta tu nije jasno?! Za tu ugovorenu kaznu FGSZ je dao ljetni popust za transport gasa do isteka ugovora od 30 miliona KM i to su trebali platiti potrošači. Ono što se prešućuje jeste da je nakon potpisa aneksa sa FGSZ-om Vlada FBIH smanjila cijenu gasa za sve potrošače i to imate na stranici Vlade FBIH i u materijalu za sjednicu Vlade, gdje se upravo poziva na taj aneks i TAJ POPUST.”

Da li ste prilikom ugovaranja aneksa znali da će Gazprom preći na snabdijevanje gasom preko Turskog toka?

“U FUP-u smo davali izjave i predali dokumentaciju i mi i Energoinvest. Početkom 2020. godine niti usmeno niti pismeno nije bilo obavijesti, a Energoinvest je prešao na Turski tok godinu nakon potpisa aneksa sa FGSZ. Maliciozne tvrdnje nažalost iznose advokati i Energoinvest, te je vrlo lako  rekonstruisati i dokumentovati dešavanja iz tog perioda, jer u konkretnom slučaju ako nečega ne manjka jeste upravo dokumentacija. 

Radujem se svakoj prijavi advokata i Energoinvesta, jer činjenice moraju izaći na vidjelo, a ne tumačenja onih koji su IZGUBILI SPOR. “

Kaže se da je pretplaćen transport kroz Mađarsku od 2019. godine?

“Energoinvest je od 2016. godine, a i prije toga, svaki aneks potpisao, pa sada postavljam pitanje uračunljivosti, pa i poslovne sposobnosti menadžmenta Energoinvesta. Kako može biti nešto pretplaćeno ako je obračunato po ugovoru, a to šta je mađarski regulator obračunavao je pitanje na koje ima jednostavan odgovor. Da biste prešli na tarifni model morao se OPET RASKINUTI UGOVOR, jer mađarski ugovor je bio potpisan na period od 20 godina i produžen za period za koji stojim svim istražnim organima da vidimo što je produžen i kako. 

Ovdje je razočaravajuće što o mađarskom ugovoru sada govore i tumače ljudi koji apsolutno nemaju ni minimalna znanja o tom poslu, a niti znaju šta je predlagano u vrijeme potpisa aneksa iz 2020. godine. I tada je BH-Gas predlagao raskid ugovora, ali je odbijen na Vladi FBIH upravo zbog raskidne klauzule i odobrenog popusta. 

Aneks o produženju ugovora sa FGZS

Žao mi je što Ministarstvo preuzima ulogu organa koji ocjenjuje nešto o čemu nema saznanja, niti zna protumačiti dokumentaciju, primijeniti formulu iz ugovora i dr. (što djelimično mogu i razumjeti), a samo zapravo trebaju pogledati materijal sa zatvorene sjednicu Vlade FBIH o prelasku na Turski tok i obrazloženje o smanjenju cijene gasa potrošačima kada je potpisan aneks. 

Da hoće, a nažalost neće, bilo bi jasnije na isti način što je meni jasno da se advokati trebaju odbraniti od izgubljenih 30 miliona KM, a Energoinvest od planetarne gluposti koju su napravili.”

Kako mislite da će se sve ovo završiti s obzirom na uzajamno podnesene krivične prijave?

“Ja znam kako će sve započeti. Krenut ćemo od dokumenta potpisanog u 2015. godini kojim se produžava trajanje ugovora sa FGSZ i to za 5 godina, sa isteka 2018. godine na istek 2023. godine. Sad jedan zanimljiv podatak, raskid ugovora sa FGSZ te godine je iznosio oko 3 miliona USD i aneksom iz 2015. godine ta raskidna klauzula je povecana na 7,5 miliona USD. Znači, tadašnji Energoinvest nije raskinuo ugovor sa FGSZ kada je raskid iznosio oko 3 miliona USD i prešao na tarifni sistem već je produžio trajanje ugovora i to je tada opisano kao antologijsko dostignuće. Osoba koja je učestvovala u produženju ugovora je ista ona koja je kontakt osoba sa advokatima koji lamentiraju da je nesto preplaćeno, a imaju osobu koja krije da je jedan od autora produženja ugovora sa rokom važnosti sa 20 na 25 godina.

Ono što je posebno interesantno je to da i ministarstvo, kao i Energoinvest, ukazuju na raskidnu klauzulu, a ne na činjenicu da je šteta nastala RASKIDOM UGOVORA, a ne povećanjem raskidne klauzule. Da ugovor nije raskinut ne bi se imalo niti šta plaćati, a priča da je Gazprom najavio prije potpisa aneksa sa FGSZ prelazak na Turski tok je priča za malu djecu jer zašto bi Energoinvest potpisao takav aneks ako su imali te podatke. 

Za ugovor sa FGSZ i za pravce snabdijevanja gasom treba ipak znanje, a ne priča kako vi nešto shvatate već znanje o onome što čitate. “

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...