TRETIRAJTE GA KAO DODATAK OBROKU, A NE KAO GLAVNO JELO: Ovaj sir je ubjedljivo najzdraviji

U kojem god obliku ga konzumirali, sir je ukusan i često je dio deserata.

  • Jeste li znali

  • 01. Jun. 2024  01. Jun. 2024

  • 0

Kako navodi Međunarodno udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, sir ima bogatu kulinarsku historiju, a ljudi ga prave već više od 4.000 godina. Postoji 2.000 sorti sira, ali koja je među njima najzdravija?

Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti.

Međutim, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kako se mislilo, prema novijim istraživanjima.

"Sir je potpuno zdrav i može biti dio cjelokupnog plana zdrave ishrane", izjavila je dijetetičarka Vanesa Riseto nakon objave pregleda studija iz 2023. u kojima je navedeno da sir obiluje hranjivim materijama i ima "neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje", prenosi b92.

I dijetetičarka Natali Rizo slaže se da postoji mjesto za sir u ishrani.

"Uopšteno, nema potrebe da izbjegavate sir, osim ako osoba nema alergiju na mliječne proizvode. Dobro ga je preskočiti i u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, sir treba tretirati kao dodatak obroku, a ne kao glavno jelo", poručila je.

Kada je reč o najzdravijem siru, broj jedan je svježi sir.

"Sadži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva", ističe Rizo.

Pola šoljice nemasnog (2%) svježeg sira ima:

90 kalorija

12 grama proteina

2.5 grama masti

5 grama ugljenih hidrata

125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)

Svježi sir je manje slan izbor od drugih vrsta, a možete kupiti čak i verzije s manje natrija.

"Drugoplasirani u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput ricotte ili mozzarelle koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, tako da imaju manje zasićenih masti i uopšteno su zdraviji", tvrdi Rizo.

Još jedna dobra opcija je feta sir, jer prirodno ima malo masti, a ukusan je i aromatičan.

Tvrdi sirevi poput parmezana, cheddara i švicarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli da imaju koristi od odabira tih proizvoda. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...