PIŠI PROPALO: Konačan krah bh. kompanije namjenske industrije, ni partner iz Srbije nije mogao pomoći...

Radi se o fabrici koja je, kako je ranije naveo, vršila remont tenkovskih motora vojske bivše Jugoslavije te je preduzeće koje se ne može posmatrati samo lokalno, već u mnogo širem kontekstu.

  • Vijesti

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 0

Iako je jedno privredno društvo iz Srbije bilo zainteresovano da oživi paljansku Fabriku motora specijalne namjene, povjerioci su odlučili da imovina ovog preduzeća u stečaju ipak bude prodata, jer će na taj način biti prikupljeno više novca za podmirenje višemilionskog duga.

Stečajni upravnik Miro Klepić kazao je za “Glas Srpske” da je privredno društvo “Opteol robotics” iz Beograda prošle godine izrazilo želju da reorganizuje ovo nekadašnje vojno preduzeće i pokrene proizvodnju te dostavilo analizu, koja ipak nije dobila zeleno svjetlo na sjednici Skupštine povjerilaca.

-Beogradsko privredno društvo nam je, pored ulaganja, pokretanja proizvodnje i zapošljavanja jednog broja radnika, ponudilo i da izmiri povjerioce u jednom dijelu njihovih potraživanja. Glavni povjerioci su bivši radnici i Poreska uprava RS, kazao je Klepić.

Dodao je da im se ta ponuda učinila primamljivom, zbog čega su izradili plan i podnijeli ga nadležnom sudu.

-Nažalost Poreska uprava RS nije bila zadovoljna iznosom namirenja, jer su smatrali da će se bolje namiriti ukoliko se nastavi prodaja imovine stečajnog dužnika, istakao je Klepić.

Prema njegovim riječima, od imovine ovog stečajnog dužnika još ništa nije prodato, iako je prethodnih godina bilo nekoliko pokušaja.

-Pokušaću još jednom da nađemo nekog zainteresovanog kupca, odnosno ponuđača koji bi kupio cjelokupnu imovinu i nastavio proizvodnju. To će sada biti dosta teže, s obzirom na to da je sve manje subjekata koja bi imali interes za tako nešto – kazao je Klepić, ističući da je za oživljavanje ove fabrike bilo još zainteresovanih kompanija, ali da niko osim “Optoel robotics ” nije dostavio ponudu.

Prema njegovim riječima, procijenjena vrijednost nepokretne imovine ovog stečajnog dužnika je oko 1,8 miliona maraka, dok je pokretna teška 3,5 miliona KM.

-Samo potraživanja radnika, njih 147, iznose više pet miliona maraka, rekao je Klepić.

Stečajni postupak nad Fabrikom motora specijalne namjene otvoren je u februaru 2019. godine, a prije otvaranja stečaja društvo je bilo od strateškog značaja, sa većinskim državnim kapitalom i isključivom djelatnošću u oblasti namjenske, vojne industrije, odnosno proizvodni program se odnosio na remont tenkovskih motora.

Međutim, zbog limitiranosti tržišta došlo je do niza poteškoća u poslovanju. Problemi su nastali kako u proizvodnji rezervnih dijelova, tako i u poslovanju sa kooperantima. Fabrika je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto veća od milion KM.

Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće, što se nije desilo te je zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, preduzeće otišlo u stečaj.

Oživljavanje Fabrike motora specijalne namjene za opštinu bilo bi, prema riječima načelnika Pala Boška Jugovića, od velikog značaja, jer bi značilo prosperitet lokalnoj zajednici, stanovništvu, ali i šire.

Radi se o fabrici koja je, kako je ranije naveo, vršila remont tenkovskih motora vojske bivše Jugoslavije te je preduzeće koje se ne može posmatrati samo lokalno, već u mnogo širem kontekstu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...