POSTIZBORNI HAOS U NIŠU: Gradska izborna komisija sprečava da se potvrdi krađa izbora, opozicija podnosi...

(...) krivične prijave.

  • Regija

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 1

Ni poslije devet dana situacija u Nišu se ne smiruje. Opozicija je nastavila svoju pravnu borbu, kako bi potvrdila pobjedu na izborima održanim 2. juna u tom gradu, a Gradska izborna komisija nastavila je sa optrukcijama. Zbog toga u narednim danima biće podnijeta krivična prijava za falsifikovanje protiv predsjednice GIK Danijele Milićević.

Nakon što su rezultati sa biračkih mjesta pristigli u Gradsku izbornu komisiju grada Niša 2. juna, započeto je prebrojavanje glasova. Višesatno brojanje pokazalo je da je opozicija u tom gradu odnijela pobjedu i da ima dovoljan broj mandata za formiranje vlasti, odnosno 31 mandat, prenosi Nova.rs.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, po hitnom postupku predsjednica GIK-a Danijela Milićević sazvala je novu sjednicu, na kojoj je utvrđeno da će ipak SNS uz pomoć Ruske stranke imati 31 mandat i većinu u Skupštini grada Niša.

Zbog takvog veleobrta opozicija u Nišu zatražila je od komisije uvid u kompletan birački materijal.

Uvid je omogućen, ali su uslijedile i opstrukcije. Iako je zahtjev bio da pregledaju cjelokupan materijal, najprije su dobili samo sa jednog biračkog mjesta, potom im je rečeno da moraju da napuste zgradu GIK-a jer je radno vrijeme komisije isteklo. Opstrukcije su se redale, ali opozicija nije odustajala.

“I pored sabotiranja GIK-a, uspeli smo da pogledamo materijal oko 100 biračkih mesta. Nakon isteka roka za prigovore, dozvolili su nam kontinuirano razgledanje materijala. Tako da smo uspeli da pogledamo oko 90% biračkog materijala”, kazali su iz koalicije “Biramo Niš”. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...