JA GA REŽEM, ONE SAME TEKU: Koristeći ovu voćku, jednostavno možete spriječiti suze dok...

(...) režete luk.

  • Gastro

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 0

Rezanje luka može biti prilično neugodno iskustvo jer izaziva osjećaj peckanja i suze u očima.

Međutim, to možete spriječiti koristeći limunov sok.

Luk je aromatičan i neizostavan dio mnogih jela, ali često njegova priprema nije tako ugodna jer izaziva suze prilikom rezanja. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza pri rezanju luka, kuhari se služe još jednom kuhinjskom namirnicom.

Trik koji je podijelila turska kuharica Meliz Berg koju prepoznaju po nadimku Meliz Cooks na društvenim mrežama, a koji preporučuju i drugi profesionalni kuhari, jeste korištenje limuna.

Meliz prije rezanja luka limun prereže na pola i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.

Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osjećaj peckanja dobro funkcionira na određenom pH rasponu. Kiselina poput limuna ili sirćeta će usporiti enzim koji dovodi do suza.

Usporavanje enzima luka koji izaziva suze ima još jednu prednost: održava aminokiselinu netaknutom koja daje luku njegovu sposobnost poboljšanja okusa u receptu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...