SRAMOTNA OBJAVA BENJAMINE KARIĆ: Gradonačelnica Sarajeva predvodi cyber nasilje nad osobom sa mentalnim poteškoćama!

Užasavajuća je činjenica da je Benjamina Karić bez imalo razmišljanja objavila ovakav snimak targetirajući tako najranjiviju populaciju u našem društvu, one koji su bolesni i koji trebaju našu pomoć

  • Društvo

  • 14. Jun. 2024  14. Jun. 2024

“Bez obzira na napore koje lokalna vlast čini da našim sugrađanima ambijent učini ljepšim, a turistima grad privlačnijim, postoje pojedinci koji to žele obezvrijediti.

Jako me rastužio video objavljen na društvenim mrežama u kojem su žardinjere cvijeća sa sarajevskog mosta bačene u rijeku. Apelujem na sve Sarajke i Sarajlije da ovaj grad zajedno učinimo ugodnijim mjestom za život i da se domaćinski ophodimo prema prijestolnici naše zemlje.

Slučaj je odmah prijavljen nadležnim organima vlasti”, napisala je jučer na društvenim mrežama gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, objavivši video snimak na kojem se vidi žena starije životne dobi koja u rijeku baca cvijeće iz žardinjera sa jednog mosta.

Navedeni snimak i poruku gradonačelnice Karić sinoć su prenijeli gotovo svi mediji. Očekivano, snimak je izazvao stotine komentara građana koji su ponudili različita “rješenja” za problem koji je rastužio našu gradonačelnicu.

- Nadam se da ćete otkriti ko je ova spodoba i natjerati je da nadoknadi svu štetu i poslati je na prisilni rad;

- Ko je ovo snimao i ćutao prvo mu se nahebem matere a može se naći ko je snimatelj a ovu staru kravu natjero bi da sadi cvijeće 3 godine nanogica i polako stoka nedohebana;

- Stara prdara nikad pameti nije došla;

- Pa baci u vodu i kurvu i kucu – samo su neki od komentara ogorčenih građana ispod objave gradonačelnice Karić.

Neki od komentara ispod objave Benjamine Karić na Facebooku

U moru većinom uvredljivih, pa i prijetećih komentara u kojima se poziva na linč žene sa snimka, javio se i jedan Sarajlija koji poznaje ovu ženu. Naveo je njenu adresu i rekao da živi sama kao podstanar, te da je psihički bolesnik. No, kako to obično biva kod nas, takve osobe su prepuštene same sebi i bez adekvatne pomoći od nadležnih institucija...

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić već odavno je poznata po svom populizmu, neodoljivoj potrebi ka „lajkovima“ i odobravanju ushićenih masa koje je prate na društvenim mrežama, no sa objavom ovog snimka je prešla svaku granicu. Umjesto da se kao javna zvaničnica bori protiv online nasilja i edukativno djeluje na građane u tom smislu, naša gradonačelnica je preko noći postala predvodnica cyberbullinga nad osobom sa mentalnim poteškoćama!

Užasavajuća je činjenica da je Benjamina Karić bez imalo razmišljanja objavila ovakav snimak targetirajući tako najranjiviju populaciju u našem društvu, one koji su bolesni i koji trebaju našu pomoć, a ne javnu osudu, najgore uvrede i prijetnje!

Podsjetit ćemo da je slična situacija u Banjoj Luci nedavno dovela do tragedije – nakon što su mediji objavili snimak žene koja vrši nuždu na ulici, osoba sa snimka je nekoliko dana kasnije počinila samoubistvo.

Takve su, eto, posljedice koje proizlaze iz cyber nasilja i javnog posramljivanja, koje gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bez imalo zadrške ponosno potiče i promovira na internetu, za koji „lajk“ više...

(M. Radević)

trenutak ...