KOČNICA SE ZOVE POLITIKA: Advokati angažovani pred Sudom BiH najavljuju obustavu rada (VIDEO)

Obustava angažovanja advokata mogla bi izazvati ozbiljne posljedice, od usporavanja do potpune obustave sudskih procesa pred državnim sudom.

  • Politika

  • 15. Jun. 2024  15. Jun. 2024

  • 0

Advokati angažovani po službenoj dužnosti pred Sudom BiH obustaviće rad ukoliko ne budu izmirena dugovanja po osnovu njihovog zastupanja u krivičnim predmetima. Rekao je to za BHT1 predsjednik Advokatske komore RS-a Dalibor Mrđa, koji napominje da je to mjera iznuđena ignorantskim odnosom nadležnih institucija. Najavljujući radikalnije mjere, entitetske Advokatske komore u zajedničkom saopštenju ukazuju da nadležni svojim postupcima jačaju nepovjerenje građana u pravosudni sistem.

"Došli smo do kraja. Više ne možemo tolerisati ignorisanje dugovanja prema advokatima", kaže predsjednik Advokatske komore RS-a. Kreditiranje zastupanja vlastitim sredstvima, dodaje, više nije opcija. 

"Ja mislim da ćemo kroz mjesec dana imati vrlo jasne stavove, a to će biti sigurno vrlo radikalni potezi, radikalne odluke u smislu obustavljanja rada na predmetima, krivičnim predmetima, gdje su angažovani branioci po službenim dužnostima", kaže predsjednik Advokatske komore RS-a Dalibor Mrđa.

Iz Suda Bosne i Hercegovine objašnjavaju da je došlo do rasta troškova branilaca po službenoj dužnosti zbog većeg broja predmeta pred Odjelima za ratne zločine i organizovani kriminal. Dva prestrukturiranja budžeta iz prošle godine nisu bila dovoljna za potpunu isplatu pa su dugovanja prenesena na ovu godinu, u kojoj budžeta nema. 

„S obzirom da je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH, sredstva osigurana operativnim planom Suda za period januar-juni 2024. godine nisu bila dovoljna za izmirenje svih obaveza, te se Sud nekoliko puta obraćao Ministarstvu finansija i trezora BiH s prijedlogom Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve za prvi i drugi kvartal 2024. godine, te su informisane sve nadležne i relevantne institucije kako bi se uključile u rješavanje navedenog problema“, navode iz Suda BiH iz Odjela za odnose s javnošću.

Obustava angažovanja advokata mogla bi izazvati ozbiljne posljedice, od usporavanja do potpune obustave sudskih procesa pred državnim sudom.

"Neki od postupaka pred Sudom BiH za predmet ratnih zločina traju čak deset godina, e sada smo dobili neki dan informaciju na jednom od ročišta u predmetima gdje su advokati tražili da se ročišta održavaju samo jednom mjesečno upravo zbog problema neisplaćivanja naknada", pojašnjava Džana Brkanić iz BIRN-a BiH. 

Ministar pravde BiH Davor Bunoza ranije je za BIRN-ov Detektor saopštio da u Vijeću ministara nije bilo volje da se dugovanja isplate iz sredstava rezervi. Politika je zakočila i donošenje državnog budžeta, a time bi mogla blokirati i funkcionisanje pravosudnog sistema.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...