POD POSEBNIM UVJETIMA: Palestincu koji je srodnik bh. državljana odobren ulazak i boravak u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je i izvještaj o radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, za razdoblje juli - oktobar 2023. godine.

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2024  

  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima državljaninu Palestine koji je srodnik državljana Bosne i Hercegovine.

Na danas održanoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donesen je niz odluka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je odluku o imenovanju Radne grupe za izradu prijedloga pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Rok za izradu ovog pravilnika je tri mjeseca od dana donošenja odluke, nakon čega će biti dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Usvajanje ovog pravilnika jedna je od obveza u procesu evaluacije Moneyval komiteta Vijeća Evrope u petom krugu uzajamnog ocjenjivanja Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola.

Sporazumom, koji su 7. maja 2024. godine u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ambasador Republike Italije u BiH Marko di Ruca, uspostavlja se pravni okvir zа uzajamno priznavanje vozačkih dozvola na osnovi reciprociteta, što je dobra vijest za veliki broj građana BiH koji žive u Italiji i koji rješavanje ovog pitanja čekaju od 2016. godine.

Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriju druge zemlje. Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je i izvještaj o radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, za razdoblje juli - oktobar 2023. godine.

Kako je navedeno, u tom razdoblju su s predstavnicima Crne Gore nastavljeni razgovori o obilježavanju granične linije između dviju država. U tom kontekstu, održana su dva zajednička sastanka stručnih radnih grupa, i to u Nikšiću 18. jula 2023. i Mostaru 19. i 20. oktobra 2023. godine.

U izvještajnom razdoblju nije bilo aktivnosti po pitanju rješavanja graničnih pitanja s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom, prenosi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...