“KNJIŽEVNOST JE VAŽNA”: U Sarajevu predstavljena nova knjiga Nenada Veličkovića "Čari prepričavanja" (FOTO)

O knjizi "Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)", pored autora, govorili su Muhidin Džanko, Adisa Bašić i Namir Ibrahimović.

  • Kultura

  • 20. Jun. 2024  21. Jun. 2024

  • 0

Nova knjiga "Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)" profesora Nenada Veličkovića promovisana je danas u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Na samom početku promocije prisutnima se obratio sam autor rekavši kako vjeruje da je književnost važna, te ispričao poražavajući detalj sa jednog ispita na studiju Filozofskog fakulteta na kojem predaje.

“Čitav život se bavim književnošću. Prije nekoliko mjeseci dogodilo se kada sam studentice četvrte godine pitao da nabroje pet savremenih živih bosanskohercegovačkih autorica i autora, njih četiri je, uz mnogo muke, nakon pet minuta uspjelo da nabroje četvoro imena. Stvar nije nova, to traje. Književnost je izgleda sve manje važna. I onda se osjećate malo čudno i glupo, jer čitav život posvetite nečemu. Vidite kako to nestaje. Međutim, ja ne odustajem. Vjerujem da je književnost važna. Ne želim da pristanem na to da sam promašio život baveći se nečim nebitnim”, kazao je Veličković.

“Najteže mi je bilo završit knjigu”

Veličković je na 420 strana pokušao da kaže da je književnost važna. “Književnost se mora, treba da se želi da radi u školi, ali da bi ona bila ono što bi trebala biti, mora se škola promijeniti”, naglasio ja on, dodavši da je ova knjiga neobična.

“Najteže mi je bilo završit. I na kraju sam se odlučio da se završi tako da sam čitaoce pozvao da kada zatvore knjigu da otvore stranicu svezame.ba gdje se ova knjiga nastavlja”, kazao je Veličković.

O knjizi "Čari prepričavanja", pored autora, govorili su Muhidin Džanko, Adisa Bašić i Namir Ibrahimović.

Jedan od recezenata ove Veličkovićeve knjige je Muhidin Džanko.

“Recenziju sam proširio i napisao jedan kraći ogled koji sam naslovio ‘Čitalački labaratorij Nenada Veličkovića’ ili vraćanje vjere u strast i moć čitanja. Često ćemo se susretati sa riječju čitanje. Živimo u vremenu koji je obilježeno tzv. znakom 5D, živimo u vremenu digitalizacije, dehumanizacije, destrukcije, depopulacije i distopije. Digitalizacija i dehumanizacija i ostali elementi itekako utječu na nastavu književnosti, na čitanje književnosti. Ova knjigu sam shvatio kao jedan poziv da se vratimo čitanju knjiga. Ova knjiga je veliki kodeks čitanja knjiga. U tom smislu bih rekao da je Nenad Veličković vjernik čitanja knjiga”, kazao je Džanko, te dodao kako je Veličković jedan od najboljih poznavatelja obrazovnih politika u BiH, posebno udžbeničkih politika.

Književnica Adisa Bašić je na sarajevskoj promociji kazala da je knjiga Nenada Veličkovića namijenjena nastavnicima književnosti i studentima.

“Paralisani pred ugašenim očima đaka kao pred streljačkim strojem”

“Susan Sontag u svom eseju ‘Protiv interpretacije’ govori o tome kako smo umjetnost iscijedili i izmorili raznim interpretativnim i kritičnim alatima, te kako nam nedostaje tog neposrednog uživanja bez cijele aparature koja posreduje između nas i umjetničkog djela. Esej se završava rečenicom ‘Umjesto hermaneutike potrebna nam je erotika umjetnosti’. Volim tu rečenicu i mislim da ova knjiga ima veze sa tom rečenicom. Knjiga “Čari prepričavanja” jeste, na neki način, erotika književnosti jer nas podsjeća na to zašto je književnost i uživanje u književnosti važno”, naglasila je Bašić.

Ona je dodala kako je knjiga “Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)" namijenjena “nastavnicima književnosti, studentima koji se obrazuju da sutra uđu u učionice, ali i svima onim umornim, demotivisanim i demoralisanim predavačima kakvi smo pomalo svi u junu.”

Bašić je izdvojila rečenicu iz Veličkovićeve knjige: “Paralisani pred ugašenim očima đaka kao pred streljačkim strojem”, rekavši da ona ukazuje na ozbiljnost situacije u jednom školskom razredu.

“Veličković nije malodušan. Ne predaje se samo toj žalopojci da li djeca čitaju ili kako ne čitaju. Veličković nudi odgovor na vrlo kompleksna pitanja zašto đaci gube interes za čitanje, kako se tome možemo oduprijeti, i kako nastavniku književnosti vratiti smisao a da taj smisao nije politička, nacionalistička indoktrinacija. Kroz ovih 14 esejskih predavanja on bira važna djela svjetske i jugoslovenske književnosti. Ta djela nisu uvijek očekivana, nisu nužno kanonska”, kazala je, između ostaloga, Bašić.

Namir Ibrahimović smatra da je "Čari prepričavanja" neponovljiva knjiga u kojoj autor vješto prepliće brojna književna djela (i ona obavezna lektirna, kao i mnoga koja bi đaci rado čitali) i obrazovne teorije i sve to kontekstualizirajući s bh. obrazovnom praksom.

Knjiga koju su objavili Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Školegijum namijenjena je studentima, učiteljima i nastavnicima, aktivistima i donosiocima političkih odluka u oblasti obrazovanja, roditeljima i đacima i svim drugim slobodnomislećim čitaocima. Knjiga “Čari prepričavanja je plod autorovog dugogodišnjeg osmišljavanja bolje škole.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...