VELIKA AKCIJA PROTIV LANCA TRGOVINE LJUDIMA: Uhapšeno više od 200 osoba, učestvovala i BiH

U saopštenju se izdvaja nekoliko slučajeva zlostavljanja djece i maloljetnika u europskim zemljama, te njihovo seksualno eksploatisanje, u koje su bili uključeni čak i roditelji žrtava.

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2024  

  • 0

Ukupno 39 zemalja iz cijeloga svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regije, sudjelovalo je u periodu između 3. i 9. juna u zajedničkoj akciji protiv trgovanja ljudima. Pod vodstvom Austrije i zajedničkim vodstvom Rumunije, Europola, Frontexa i INTERPOL-a, operacija kodnog naziva ‘GLOBALNI LANAC’ rezultirala je hapšenjem 219 osoba i identificiranjem više od 1374 žrtve, uključujući 153 djece, saopštio je Europol.

U saopštenju se izdvaja nekoliko slučajeva zlostavljanja djece i maloljetnika u europskim zemljama, te njihovo seksualno eksploatisanje, u koje su bili uključeni čak i roditelji žrtava.

S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, dani akcije fokusirali su se na slučajeve seksualnog iskorištavanja, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja.

Ove godine jedan od ciljeva bio je identificirati i prekinuti najopasnije kriminalne mreže aktivne u Europskoj uniji, poput mafijaških, etničkih i obiteljskih organizacija te drugih strukturiranih mreža uključenih u trgovinu ljudima. Unutar kriminalnih fenomena seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala, tijela za provedbu zakona stavljaju poseban naglasak na ciljane slučajeve koji uključuju djecu kao žrtve, navodi se u saopštenju.

Slično akcijama koje su se provodile proteklih godina, ova opsežna i zajednički izvedena akcija imala je za cilj potaknuti vlasti na provođenje ciljanih aktivnosti unutar svojih zemalja i zajednički međusobno kroz sedmicu dana, ali i skrenuti pažnju na ovu vrstu zločina.

Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola, istaknuo je kako je uska i efikasna suradnja između tijela za sprovođenje zakona i za zaštitu granica na međunarodnom nivou ključna za ciljanje onih koji iskorištavaju najranjivije kategorije.

“Impresivni rezultati ovogodišnjih dana zajedničke akcije EMPACT pokazuju da se protiv prezira vrijednog zločina trgovine ljudima najbolje boriti zajedno. Zbog toga izražavam svoju zahvalnost svim zemljama i partnerima koji su ponovno udružili snage s Europolom u ovom globalnom nastojanju da se razbiju ove kriminalne mreže”, podvukao je.

Lars Gerdes, zamjenik izvršnog direktora za operacije u Frontexu, naglasio je kako se radi o “gnusnom zločinu”, koji napada ranjive kategorije i potkopava zajedničke vrijednosti.

“Otkrivanje ovih zločina nevjerovatno je izazovno zbog čestog izostanka svjedočanstava žrtava, što dovodi do značajnog broja neprijavljenih slučajeva. Zbog toga je naša međunarodna suradnja s Europolom, Interpolom, Austrijom i više od 39 zemalja svijeta tako ključna”, dodao je.

Richard Chambers, direktor INTERPOL-a za organizirani i rastući kriminal, rekao je ovim povodom kako nijedna zemlja nije imuna na ovaj zločin.

Ukupni rezultati dana zajedničke akcije EMPACT rezultirali su u identifikaciji 362 osmnjičenika, ,hapšenju 219 počinitelja, identifikaciji i pružanju pomoći 1.374 žrtve, od kojih je 153 djece, te zapljenu imovine stečene kriminalom, lažnih dokumenata, i pokretanjem preko 200 novih istraga.

Kao žarišne tačke trgovine ljudima u svijetu prepoznate su lokacije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Psihički i seksualno zlostavljali vlastitu djecu

Europol je u saopštenju izdvojio kao “jeziv” jedinstven slučaj hapšenja hapšenja mađarskog bračnog para, koji je šestero vlastite djece prisiljavao na seks, kao i na prosjačenje na ulicama svog sela. Maloljetnu djecu fizički, psihički i seksualno zlostavljali su vlastiti roditelji, a vlastiti otac ih je napadao palicama, remenjem i golim rukama. Policajci su otkrili da su djeca zanemarena, nedovoljno hranjena i u lošem zdravstvenom stanju.

Vezavši ih u prostoriji u njihovom domu, roditelji su nudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu na seks uz plaćanje. Sudski, medicinski i psihološki vještaci uključeni su u potvrđivanje seksualnog zlostavljanja i uzimanje iskaza traumatizirane djece, koja su u međuvremenu zaštićena i smještena pod skrbništvo.

Također, istaknut je i slučaj kojeg je otrkila rumunska policija, uhapsivši osumnjičenika za vrbovanje maloljetnih žrtava iz nepovoljnog položaja, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualno iskorištavanje.

Prikupljeni prihod trgovac je uskratio i fizičkim nasiljem kontrolirao svoje žrtve. U raciji provedenoj tokom sedmice akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičenike i žrtve. Na jednoj od pretraženih lokacija policijski službenici su također pronašli i zaplijenili razne opojne droge.

Još jedan slučaj privukao je pažnju na drugom kontinentu,. Vijetnamske vlasti otkrile su shemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog prevoditelja koji je radio za kompaniju u Laosu. Osumnjičenik je namamio 14 vijetnamskih pojedinaca obećanjima o poslovima s visokim primanjima u inostranstvu, samo kako bi ih prisilio na stvaranje lažnih internetskih računa za financijske prijevare. Žrtve su radile 12-satno radno vrijeme, produženo na 14 sati ako nisu uspjele zaposliti druge, a oduzimani su im dokumenti. Porodicama je iznuđivano do 10 hiljada američkih dolara kako bi osigurale povratak u Vijetnam.

Ovaj slučaj dodatno naglašava trend trgovine ljudima u svrhu prisilne online prijevare, koju je INTERPOL prvi put otkrio u jugoistočnoj Aziji tijekom Operation Storm Makers u martu 2022., a kasnije i u drugim regijama, što je dovelo do objave INTERPOL-ove narandžaste obavijesti.

Zemlje sudionice ove akcije su Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Kosovo, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Crna Gora, Nizozemska , Nigerija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska, Tajland, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Vijetnam.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...