GORI U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA BiH: Pismo do kojeg je došla "SB" otkriva OTVOREN SUKOB između Konakovića i Lagumdžije

U sve se umiješala Konakovićeva savjetnica Mirela Bubalo, po direktivi svog šefa

  • Mini market

  • 29. Jun. 2024  29. Jun. 2024

  • 2

Aktivnosti Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima došle su na udar prvog čovjeka bh. diplomatije Elmedina Konakovića, koji je upozorio ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da sakriva od njega informacije vezano za program obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji će biti održan u New Yorku.

Slobodna Bosna došla je u posjed prijetećeg pisma, kojeg je Konakovićeva savjetnica Mirela Bubalo, po dirtektivi svog šefa, proslijedila Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u, gdje upozorava Zlatka Lagumdžiju i njegovo osoblje, da njihove aktivnosti predstavljaju povredu službene dužnosti, da sakrivaju informacije o gostima i zvanicama koji će biti prisutni 11. jula u New Yorku, kao i to da je i generalni sekretar UN-a António Guterres pozvan bez njihovog znanja na događaj.

Također, Konakovićeva savjetnica Bubalo dala im je rok da se do kraja sedmice izjasne o informacijama koje su bile dostupne Misiji BiH pri UN-u, ali ne i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, jer će "Konakovićevo ministarstvo" poduzeti korake i mjere protiv aktualnog saziva Misije BiH pri UN-u.

U nastavku pročitajte cjelokupan sadržaj prijetećeg pisma kojeg je Bubalo proslijedila Lagumdžijinoj pomoćnici:

Poštovana,

Ni nakon više naših direktnih upita vezanih za dešavanja 11. jula u New Yorku od vas nismo dobili nikakvu informaciju, odnosno kako smo saznali iz više različitih drugih izvora, prikrili ste nam mnoge informacije koje su vam bile dostupne, a do današnjeg dana iste se niste udostojili podijeliti sa Kabinetom ministra iako znate da iskazano interesovanje.

Naime upoznati smo o tačnom terminu kada se planira određeni program 11. jula, o rezervisanoj Sali u UN-u i potvrdi koju ste dobili, informisani smo da ste već uputili poziv generalnom sekretaru da prisustvuje 11. jula u 11 sati programu obilježavanja, kao i nekim drugim zvaničnicima.

Također dobili smo informaciju o drugim brojnim gostima koji su pozvani, te već i potvrdili svoj dolazak kako iz BiH tako i svijeta.

Obzirom da ništa od gore navedenog nismo dobili od vas (iako smo više puta tražili informacije) kao uposlenika nadležnog DKP-a i samim tim Ministarstva vanjskih poslova BiH dozvolite mi da vas podsjetim na odredbe Zakona o državnoj službi jer ste vi državni službenik.

Vaše ponašanje i korespodencija sa Kabinetom ministra može se okarakterisati kao povreda službene dužnosti što povlači disciplinsku odgovornost državnog službenika, te se navedeno ponašanje, u smislu član 54. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, može kvalifikovati kao:

d) neizvršavanje ili nesavjesno i nemarno vršenje povjerenih poslova i zadataka;

k) neblagovremeno i neuredno izvršenje povjerenih poslova i zadataka u državnoj službi;

l) neprimjereno ponašanje prema građanima, suradnicima i drugim licima u vršenju državne službe ili u vezi sa službom, te prikrivanje informacija, a u sva tri slučaja, konkretno govorimo o vašem odnosu prema ministru.

Molimo vas da se do kraja sedmice hitno izjasnite o svemu navedenom prema Kabinetu ministra vanjskih poslova, te sekretaru organa, a u svrhu poduzimanje adekvatnih koraka shodno Zakonu i pravilnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.


Lp,

Mirela Bubalo, savjetnica ministra

Slobodna Bosna

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...