Svijet
NETANYAHU OTKRIO KAKO IM AMERIKANCI POMAŽU U RATU S IRANOM: "Njihovi piloti ih obaraju"
Prije 11 min0
Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.
Gastro
05. Jul. 2024 05. Jul. 2024
0
Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati jaje.
Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.
Bosanske paprike slast "duguju" filu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus.
Osim toga, često se poslužuju uz dodatak pavlake.
Sastojci:
2 velika paradajza
2 čehna bijelog luka
1 glavica luka
350 gr mljevene junetine
100 gr riže
1 kašičica slatke mljevene paprike
½ kašičice ljute mljevene paprike
10 manjih paprika
1 kašika koncentrata od paradajza
so
Priprema:
1. Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.
2. Polovicu sjeckane glavice luka i jedno čehno bijelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).
3. Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.
4. Preostali luk i bijeli luk kratko propržite pa dodajte meso i začine.
5. Rižu kratko propržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite.
6. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa pomiješajte s mesom.
7. Izvadite posudu iz rerne.
8. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza, luka i bijelog luka.
9. Koncentrat paradajza pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.
10. Pecite ih u rerni oko sat, sat i po. Prema želji poslužite s pavlakom.
Prijatno!:)
Svijet
NETANYAHU OTKRIO KAKO IM AMERIKANCI POMAŽU U RATU S IRANOM: "Njihovi piloti ih obaraju"
Prije 11 min0
Politika
HARIS ZAHIRAGIĆ PROZIVA TROJKU: "Pod krinkom borbe protiv femicida pokušava se uvaljati zakonsko prepoznavanje istospolnih zajednica"
Prije 16 min0
Svijet
JOŠ JEDNA PAKLENA NOĆ PRED IZRAELCIMA: Rakete zasipaju izraelske gradove, stravični snimci zabilježeni u Haifi, ima ranjenih... (VIDEO)
Prije 18 min0
Politika
SAFET KEŠO, ZASTUPNIK SDA: "Prijedlogom zakona o Sudu ideja Vrhovnog suda BiH definitivno je sahranjena!"
Prije 33 min0
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...
14. Jun. 20250
Gastro
ZASLADITE VIKEND: Napravite ukusnu savijaču sa višnjama, i uživajte u svakom zalogaju
13. Jun. 20250
Gastro
RUČAK SIROMAŠAN UGLJIKOHIDRATIMA, ALI IZUZETNO BOGATOG OKUSA: Napravite piletinu s pestom na ovaj način
Prije 12h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.