PONOS NAŠE DRŽAVE: Na obilježavanju 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu govorio je Bajro Buzaljko iz Stoca; Njegovo obraćanje pozdravio je i Joe Biden (VIDEO)

Buzz je briljirao.

  • Društvo

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

Raja iz Stoca još jutros nas obradovaše viješću da se na jučerašnjem obilježavanju 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu svim uzvanicima, na čelu sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom, obratio Bajro Buzaljko. Šta više, Bajro je svojim govorom otvorio svečanu ceremoniju.

Čitavo popodne pokušavali smo da se čujemo s njim, preko stolačkih posrednika, ali čovjek je u brojnim obavezama, posebno u Atlanti, u saveznoj državi Georgia. Ali i u Washingtonu, gdje se trenutno nalazi.

Obećao je govoriti za „Slobodnu Bosnu“ prvom prilikom. Za koji dan, vjerovatno. 

Bajro Buzaljko (otac Sulejman i majka Vesna), rođen je 22. novembra 1987. godine.

Nakon što su mu otac i amidže odvedeni u Dretelj, koncentracioni logor HVO-a, on je sa majkom i mlađim bratom boravio u izbjegličkim kampovima u Hrvatskoj.

Kada mu je otac oslobođen, posredstvom Crvenog krsta otišli su u Sjedinjene Američke Države.

U Washingtonu je jučer prikazan kratki film o njemu.

"Od brojnih zemalja, članica NATO-a, naše bosanskohercegovačko dijete imalo je čast da se o njemu prikaže film. Lijepo je čuti kako se bosanskohercegovačka tragična historija pretvorila u uspjeh. Bravo, Bajro!

Ti si ponos svojih roditelja, svih Stočana, ali i naše domovine Bosne i Hercegovine. Bajro je oženjen Amerikankom Jordan sa kojom ima tri kćerke", čitamo danas na Facebook stranici Glas Stoca.  

Ko je gledao Bajrino obraćanje u Bijeloj kući - a ako niste, pogledajte obavezno - osjetio je ponos zbog njegovog nastupa.

U uniformi, stamen, jasan i precizan, djeluje suvereno.

U kratkom dopisivanju sa svojom tetkom Jasnom, ponudio je objašnjenje, a ona nam je proslijedila poruku: "Ja sam master sergeant. To je osmi po rangu od devet činova. I to mi zovemo Staff Non-Commissioned Officer."

Ponosni su na Bajru Buzaljka i američki marinci. "Ova nacija imala je čast i zadovoljstvo odškolovati marince poput MSgt Buzza, koji je kroz hrabrost, upornost i odlučnost savladao bezbrojne izazove da vodi, regrutuje i mentorira američke snage 9-1-1. Izuzetno smo ponosni na njega“, napisali su.

Danas je Buzz sa svojim kolegama bio u uredu američkog predsjednika Joea Bidena na njegov poziv lično.

Bajri Buzaljku nadimak je Buzz. Isti taj nadimak nosi Edwin Eugene Aldrin, drugi čovjek koji je šetao Mjesečevom površinom, odmah nakon Neila Armstronga. Bajrine riječi odletjele su u orbitu. Sve do platforme daleko iznad nas. 

(Dino Bajramović)   

trenutak ...