ZASTUPNIK U FEDERALNOM PARLAMENTU ZA "SB" OCIJENIO RAD VLADE I PD-a PS FBiH: "Dakle, jedan"

Bez imalo razmišljanja je dodijelo najmanju ocjenu.

  • Politika

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

Možda sat prije današnje sjednice Parlamenta FBiH za naš portal govorio je Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba zastupnika SDA i nekadašnji prvi čovjek Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH.

Komentirao je prvih šest mjeseci rada PD-a u ovoj godini, koje vlast hvali, a opozicija kudi.

KEC K'O KUĆA  

Njegova kolegica, zastupnica SDA Jasmina Bišćević - Tokić izjavila je jučer da je tek nakon dvije godine mandata u junu usvojen Nacrt plana rada Predstavničkog doma.  

"To pokazuje koliko je 'Trojka sa HDZ-om uradila za ove nepune dvije godine. Bilo bi fino kad bi se federalni premijer Nermin Nikšić pojavio pred nama zastupnicima, jer mislim da je preče biti na sjednici Predstavničkog doma, nego otvarati Hrvatske pošte u Mostaru, gdje je pokazao da mu je preči koalicioni partner od građana FBiH. Do sada su radili imenovanja i to im je jedino svrha postojanja. Imenovanje FERK-a je dobilo za cilj poskupljenje struje. Sada idu u smjenu Uprave FTV-a kako mediji ne bi bili neovisni, ide imenovanje nezavisnog odbora policije, imenuju glavnog revizora... MMF je u izvještaju napisao da oba entiteta imaju budžetski deficit, što je prvi slučaj nakon nekoliko godina. Toliko o radu Vlade", veli Jasmina Bišćević - Tokić.

"Kao što je kolegica i kazala, mi smo na prošloj sjednici, dakle to je šesti mjesec, usvojili Nacrt plana rada Predstavničkog doma, a ja sam o tome govorio i na Kolegiju prije dva dana", govori za "SB" Mirsad Zaimović: "Nama je na Kolegiju saopšten prijedlog dnevnog reda današnje sjednice na kojem nema plana rada Parlamenta FBiH. S obzirom da u augustu imamo kolektivni godišnji odmor, a septembru se, ako je izborna godina, u pravilu ne održavaju sjednice, mi bi u najboljem slučaju u oktobru usvajali plana rada Parlamenta FBiH za 2024. godinu. Apsurdno ga je sad usvajati, a da ne govorim o tome da u oktobru planiramo ono što trebamo uraditi u toku cijele godine. I to je pokazatelj rada Parlamenta FBiH. Maloprije me zvala jedna vaša kolegica i pita me je li konačno uspostavljena Komisija za reviziju. Dakle, Komisija za reviziju je izabrana tek prošli mjesec, zajednička komisija koja je neophodna za funkcionisanje instituta revizije u Federaciji BiH, koji je bio potpuno blokiran godinu i po dana. Sve što je uradio Ured za reviziju stajalo je u ladicama jer nije imao ko da, po proceduri, te izvještaje razmatra, filtrira i pošalje Parlamentu i predloži adekvatne mjere. Hoću da kažem, ko ne planira, planira neuspjeh."

Priča i da je potpredsjednik Vlade FBiH još prošle godine obećao da ćemo dobiti set fiskalnih zakona: "Više ih niko i ne spominje. Zakon o južnoj interkonekciji Vlada je obećala nakon što smo mi samo vratili u proceduru tekst koji je u dva čitanja usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH i jednom čitanju u Domu naroda PS FBiH. Onda je iz Vlade promptno stigla obavijest da ćemo novi tekst od njih dobiti u martu. Evo ga juli, idu godišnji odmori, august i septembar smo spominjali... Do kraja godine nema ni priče o Južnoj interkonekciji. O alternativnom snabdijevanju gasom. Sad se ja pitam, uz ova stalna kreditna zaduženja, šta je to čime pozicija može biti zadovljna?"

Gospodine Zaimoviću, recite nam ocjenu od 1 do 10 koju zaslužuju Parlament i Vlada FBiH za rad: "Dakle, jedan."

BEZ POPRAVNOG U AUGUSTU  

Federalnim zastupnicima stigao je i Prijedlog odluke o postupku izbora i imenovanja sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje bira i imenuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH. 

Riječ je o prijedlogu "Trojke" i HDZ-a kojim se, prema riječima zastupnika Admira Čavalića (Stranka za BiH), legalizuje princip da se Parlamentu dostavlja ime jednog kandidata, odnosno slučaj HDZ-ovog Marina Vukoje postaje praksa i "sve ovlasti se prebacuju na nekoliko članova radnog tijela", čitamo jučer.

"Potpuno je u pravu, nikada se na takav način nije birao sudija Ustavnog suda, nikada zastupnici nisu bili dovedeni u situaciju da biraju na način - uzmi ili ostavi, nego smo birali između više kandidata. Sve smo dosad rekli o izboru sudije Ustavnog suda", kaže Mirsad Zaimović.

Znači, u augustu na popravni? No, kako će kad je po rasporedu kolektivni godišnji odmor, federalni ferragosto. Ali, ni u septembru nema popravnog, zato što nije običaj da se pred izbore radi u parlamentima. A onda su lokalni izbori. Na kojima će birači, kroz općinske liste, reći šta misle o višim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. 

(Dino Bajramović)  

trenutak ...