SATIMA U TIŠINI GLEDA BIJELE NIŠANE: Nezira Mehmedović u Potočarima pored mezara dva sina ubijena u genocidu, zajedno su otišli i nisu došli

Saib i Sinan su zajedno, kao i hiljade drugih muškaraca i dječaka, u julu prije 29 godina, krenuli preko šume do slobodne teritorije - Tuzla ili Kladanj.

  • Sjećanje

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Sjedi pored mezara sinova Saiba i Sinana. Došla je majka da ih posjeti, kao što uvijek i radi. Želi da je blizu svoje djece.

Majka Nezira Mehmedović (75) satima, sama i u tišini gleda u bijele nišane sinova ubijenih u genocidu u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Saib je u trenutku smrti imao samo 23, a Sinan 21 godinu.

Majka Nezira danas sama živi u Slatini kod Sućeske. Priča i plače. Sjeća se svoje djece. Sjećanja naviru, a suze briše srebrenička majka. Nisu bili ni oženjeni, na početku života.

"Ubijena su mi dva sina i nemam ih više. Suprug mi je umro prije rata. Živim sama, kako umijem", ispričala je za Anadoliju.

Saib i Sinan su zajedno, kao i hiljade drugih muškaraca i dječaka, u julu prije 29 godina, krenuli preko šume do slobodne teritorije - Tuzla ili Kladanj.

"Zajedno su pošli i nisu došli. Zajedno sam ih ukopala. Rastali smo se u našem selu. Ja bila u njivi, a ovaj mlađi je došao i kaže meni: 'Ajde mama, moramo ići'. Oni su zajedno otišli, zajedno nisu došli i zajedno sam ih ukopala. Sada živim što moram. Dođem ovako da ih posjetim, ko bi došao da nije mene", kazala je Nezira.

alt

Priča, plače i govori: "Djeco moja, djeco moja".

"Živi se, ne može se umrijeti bez Allahovog davanja i pomoći. Bili draži Allahu nego ja. Dolazit ću svojoj djeci dok mogu", ispričala je Nezira.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari sutra će biti obavljena dženaza-namaz i ukop još 14 žrtava genocida. Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić. Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić - Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...