NAPRAVITE JOŠ VEČERAS: Sočni čokoladni biskvit obogaćen ukusnom kremom od banana i preliven bogatim...

(...) čokoladnim ganacheom.

  • Gastro

  • 09. Jan. 2025  09. Jan. 2025

  • 0

Sastojci:

Biskvit:

200 gr glatkog brašna

150 gr šećera

50 gr kakaa

50 gr gustina

1 paketić praška za pecivo

150 ml ulja

400 gr kiselog vrhnja

2 kašike ruma

Preljev:

50 ml mlijeka

30 ml ruma

Krema:

500 gr očišćenih banana

1 kašika ruma

200 gr čokolade za kuhanje

200 ml vrhnja za šlag

1 vrećica šlagfixa

Ganache: 

250 gr čokolade za kuhanje

300 ml vrhnja za šlag

30 gr putera

Priprema:

1. Pripremite tijesto

Pomiješajte brašno, šećer, kakao, gustin i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

2. Ispecite biskvit

Smjesu ulijte u namašten i brašnom posipan kalup veličine 20 x 28 cm i pecite 35 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 °C. Biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim ga vodoravno prerežite na dva dijela. Smjesu možete podijeliti i na dva dijela i ispeći u dva navrata, ali se u tom slučaju kraće peče.

3. Pripremite preljev 

U maloj zdjelici pomiješajte mlijeko i rum. Donji dio biskvita vratite u kalup i premažite polovicom preljeva.

4. Pripremite kremu

Usitnite očišćene banane štapnim mikserom. Dodajte rum i čokoladu za kuhanje koju ste prethodno otopili na pari. Sve izmiješajte, a zatim umiješajte vrhnje za šlag istučeno zajedno sa šlagfixom. Dobro promiješajte da se sve sjedini.

5. Rasporedite kremu

Rasporedite kremu po biskvitu u kalupu pa pažljivo preklopite gornjim biskvitom. Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena kako bi se kolač ohladio i kako bi se krema stisnula.

6. Pripremite ganache

Pripremite ganache tako što ćete u zdjelu staviti čokoladu za kuhanje narezanu na kockice. Preko čokolade prelijte vrelo vrhnje za šlag i dodajte maslac pa dobro promiješajte dok se sve ne sjedini. Ganache treba biti glatka i sjajna smjesa.

7. Rasporedite ganache

Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte pripremljenim ganacheom. Zatim ga ostavite da se ohladi kako bi se ganache stisnuo. Kada se ganache stisne, kolač je spreman za posluživanje. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...