Kultura
SYLVESTER STALLONE PRIZNAO KOJI JE NAJBOLJI AKCIONI FILM KOJI JE SNIMIO: "Bio sam jako zadovoljan i iskreno sam mislio..."
Prije 20 min0
(...) čokoladnim ganacheom.
Gastro
09. Jan. 2025 09. Jan. 2025
0
Sastojci:
Biskvit:
200 gr glatkog brašna
150 gr šećera
50 gr kakaa
50 gr gustina
1 paketić praška za pecivo
150 ml ulja
400 gr kiselog vrhnja
2 kašike ruma
Preljev:
50 ml mlijeka
30 ml ruma
Krema:
500 gr očišćenih banana
1 kašika ruma
200 gr čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica šlagfixa
Ganache:
250 gr čokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za šlag
30 gr putera
Priprema:
1. Pripremite tijesto
Pomiješajte brašno, šećer, kakao, gustin i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
2. Ispecite biskvit
Smjesu ulijte u namašten i brašnom posipan kalup veličine 20 x 28 cm i pecite 35 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 °C. Biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim ga vodoravno prerežite na dva dijela. Smjesu možete podijeliti i na dva dijela i ispeći u dva navrata, ali se u tom slučaju kraće peče.
3. Pripremite preljev
U maloj zdjelici pomiješajte mlijeko i rum. Donji dio biskvita vratite u kalup i premažite polovicom preljeva.
4. Pripremite kremu
Usitnite očišćene banane štapnim mikserom. Dodajte rum i čokoladu za kuhanje koju ste prethodno otopili na pari. Sve izmiješajte, a zatim umiješajte vrhnje za šlag istučeno zajedno sa šlagfixom. Dobro promiješajte da se sve sjedini.
5. Rasporedite kremu
Rasporedite kremu po biskvitu u kalupu pa pažljivo preklopite gornjim biskvitom. Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena kako bi se kolač ohladio i kako bi se krema stisnula.
6. Pripremite ganache
Pripremite ganache tako što ćete u zdjelu staviti čokoladu za kuhanje narezanu na kockice. Preko čokolade prelijte vrelo vrhnje za šlag i dodajte maslac pa dobro promiješajte dok se sve ne sjedini. Ganache treba biti glatka i sjajna smjesa.
7. Rasporedite ganache
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte pripremljenim ganacheom. Zatim ga ostavite da se ohladi kako bi se ganache stisnuo. Kada se ganache stisne, kolač je spreman za posluživanje.
Prijatno!:)
Kultura
SYLVESTER STALLONE PRIZNAO KOJI JE NAJBOLJI AKCIONI FILM KOJI JE SNIMIO: "Bio sam jako zadovoljan i iskreno sam mislio..."
Prije 20 min0
Društvo
VELIKI USPJEH U16 VATERPOLO REPREZENTACIJE BiH U LJUBLJANI: Neum slavi bronzane momke
Prije 34 min0
Estrada
MITAR MIRIĆ PROGOVORIO O KARIJERI I FINANSIJAMA: "Šaban i ja smo bili najskuplji"
Prije 48 min0
Politika
SEMIR EFENDIĆ ODGOVORIO KEMALU ADEMOVIĆU: "Bilo bi jako lijepo da se on malo informiše o stvarnom stanju, pogotovo o tim..."
Prije 50 min0
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
11. Jul. 20250
Gastro
AKO STE USTALI, A U KUĆI NEMA KRUHA: Možete napraviti ove brze pogačice od samo tri glavna sastojka
12. Jul. 20250
Gastro
JELO FAMOZNIH BOJA: Ako trebate nešto brzo, jednostavno i ukusno napravite spicy tjesteninu baš na ovaj način
13. Jul. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.