NAPRAVITE JOŠ DANAS RAGU ALLA BOLONJEZE: Najbolji je kad kratko odstoji poslužen uz svježe kuhanu...

Umak je gust, savršeno izbalansirane kiselosti.

  • Gastro

  • 26. Jan. 2025  26. Jan. 2025

  • 0

Sastojci:

200 gr suhog mesa, sitno narezanog na kockice

600 gr nemasne govedine, grubo mljevene

400 gr nemasnog junećeg mesa, grubo mljevenog

100 gr luka, sitno narezanog

100 gr mrkve, sitno narezane na kockice

100 gr celera, sitno narezanog na kockice

1 kg pelata (konzerva)

300 ml suhog bijelog vina

500 ml svježeg mlijeka

3 lista lovora

so i biber, po ukusu

goveđi temeljac, po potrebi

Priprema: 

1. Pržite povrće

Dodajte suho meso u velik lonac i pržite na laganoj vatri. Dodajte luk i miješajte dok ne postane proziran. Dodajte potom mrkvu, celer i lovor te kuhajte dok povrće ne omekša i malo porumeni.

2. Pržite meso

Pojačajte vatru i dodajte mljeveno goveđe i juneće meso. Začinite solju i biberom po ukusu. Pržite meso uz neprestano miješanje dok ne porumeni. Ulijte vino i nastavite kuhati na jakoj vatri dok sva tekućina ne ispari.

3. Kuhajte ragu

Dodajte pelate i pustite da umak zavrije. Nastavite kuhati na laganoj vatri najmanje dva sata. Ragu povremeno promiješajte. Ako se ragu previše zgusne, dodajte malo goveđeg temeljca.

4. Dodajte mlijeko

Postepeno ulijte mlijeko uz miješanje nakon svakog dodavanja. Nastavite kuhati na laganoj vatri još sat vremena.

5. Poslužite

Začinite po ukusu i ostavite da odstoji prije posluživanja. Servirajte uz svježe kuhanu tjesteninu. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...