MALO SOFISTICIRANIJA VERZIJA, U JEDNOM LONCU: Napravite tjesteninu s tunom i cherry paradajzom

Vrlo jednostavno za pripremu.

  • Gastro

  • 29. Jan. 2025  

  • 0

Sastojci: 

2 kašike maslinovog ulja

1 glavica sitno nasjeckanog luka

500 gr prepolovljenog cherry paradajza

400 gr tjestenine po izboru

1 l vrućeg povrtnog temeljca

2 konzerve ocijeđene tune u komadima

3 kašike mascarponea

30 gr naribanog parmezana

2 kašike kapara

narendana korica od pola limuna

so i biber prema ukusu

Priprema:

1. Dinstajte luk

Zagrijte ulje u loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk i prstohvat soli te ga lagano pržite oko 7 minuta ili dok ne omekša i postane proziran.

2. Dodajte dio cherry paradajza, tjesteninu i temeljac

Dodajte ¾ prepolovljenog cherry paradajza, tjesteninu i povrtni temeljac u lonac i pustite da zavrije, zatim smanjite na srednje nisku temperaturu i kuhajte 15 minuta bez poklopca uz povremeno miješanje. Paradajz se treba raspasti, a tjestenina treba biti tek kuhana.

3. Ubacite ostatak cherry paradajza

Dodajte preostali paradajz i kuhajte bez poklopca na srednje jakoj vatri 5 minuta ili dok tekućina ne ispari.

4. Umiješajte preostale sastojke

Nježno umiješajte komade tune, mascarpone, parmezan, kapare, limunovu koricu i peršun, kao i so i mljeveni crni biber. Stavite poklopac na posudu, uklonite s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja u dubokim zdjelama. 

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...