NAPRAVITE PAMUK KIFLE JOŠ OVO JUTRO: Potrebno je, prije svega, da se kvasac "aktivira" u mlijeku i šećeru, a onda, u drugu posudu...

Recepata za pamuk kifle nikada dovoljno, a danas donosimo ovaj.

  • Gastro

  • 09. Feb. 2025  09. Feb. 2025

  • 0

Sastojci:

Tijesto:

1 kg brašna (plus još 200 gr za premijesiti)

700 ml mlijeka

200 ml ulja

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli

2 suha kvasca

1vanilin šećer

4 kašike šećera

Premaz:

1 žumance

1 kašika mlijeka

Priprema:

1.Aktivirajte kvasac

U 200 ml mlijeka stavite kvasac, i kašiku šećera i ostavite da se kvasac "aktivira".

2. Zamijesite tijesto

U drugu posudu stavite sve preostale sastojke, ugrijte preostalih 500 ml mlijeka pa dodajte i to, a na kraju i aktivirani kvasac. Zamijesite glatko tijesto i eventualno dodajte još malo brašna od onih preostalih 200 grama. Ostavite da se tijesto udvostruči.

3. Oblikujte kifle

Tijesto podijelite na dvije lopte, svaku od njih razvaljajte i narežite na trokute. Svaki trokut punite filom po želji i zarolajte. Stavite u pleh za pečenje i ostavite da se kiflice dižu još 45 minuta.

4. Ispecite

Kiflice premažite premazom od žumanca i mlijeka i pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Savjet: Punjenje je po želji. Ove su punjene pekmezom, a ako želite napraviti slane kifle, uradite sve isto, samo izbacite šećer. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...