NA METI VUČIĆEVOG REŽIMA: Ko je Branko Kisić, čuveni kuhar koji je zbog podrške studentima dobio otkaz – i to ga nije zaustavilo

Branko Kisić kuhao je za studente i u Kragujevcu.

  • Regija

  • 18. Feb. 2025  

  • 0

Branko Kisić je godinama šef kuhinje restorana Klub Književnika, a do skoro je bio i dio ekipe „MasterChef“ na TV Prva – dobio je otkaz nakon što je kuhao na Autokomandi za studente.

Sada je i u Kragujevcu kuhao i đuskao uz „pumpaj“, piše Nova.rs.

„Tako izgleda čovjek koji drži do svog ličnog integriteta, mogao je da postane lični kuhar sns mafije samo da je zapljunuo studente“, jedan je od komentara.

Inače, u pitanju je kuhar koji je kuhao za neke od najpoznatijih ljudi na svijetu, mediji pominju Johnnyja Deppa, Piercea Brosnana, Juliju Roberts, princa Charlesa, a sada na tu listu s ponosom dodaje i – srpske studente. Na sajtu Kluba književnika možete vidjeti kako je izgledao njegov put.

Biografija Branka Kisića

Rođen i odrastao u Beogradu, Branko je svoju kulinarsku karijeru započeo sa 16 godina, još kao učenik, u hotelu InterContinental gdje je proveo tri godine pod patronažom šefa Stambola Geštamova. Završava obuku kod šefa Adamsa Melonasa, u hotelu ShangriLa, u Dubaiju. Nakon toga odlazi u restoran Le Carpaccio gdje će naredne tri godine predano učiti zanat od šefa Jovana Lekića. Svoju karijeru nastavlja u hotelu President, gdje će ostati dvije i po godine, nakon čega prelazi u novootvoreni beogradski hotel Square Nine, da radi sa šefom Goranom Kovačevićem.

U želji da otkrije tajne šefa sa tri Michelinove zvijezdice, odlazi u Dubai, kod šefa Pierre Gagnairea, u restoran Reflets par Pierre Gagnaire. Tamo skoro tri godine obavlja dužnost na poziciji Chef Tournant, pod patronažom pokojnog šefa Olivijea Bilea i šefa Fransoa Gzavijea Simona, gdje se kako sam kaže „osjeća kao Čarli u Vonkinoj fabrici čokolade“.

Vidjevši dovoljno, u želji da podijeli svoje znanje sa mlađima od sebe, vraća se u Beograd gdje počinje da radi u Square Nine hotelu, ovog puta na poziciji šefa kuhinje.

Nakon tri godine prihvata ponudu od MK Grupe da bude korporativni šef kuhinja za sedam hotela, u zemlji i regionu, među kojima su (Kempinski Savudrija, Kempinski Portorož, Sheraton Novi Sad, Marriott Banja Luka…).

U gorućoj želji da se vrati u kuhinju i nastavi da doprinosi gastro sceni Beograda, krajem 2019. godine Branko odlučuje da započne novu fazu u restoranu Klubu književnika, čiji meni hvale i Michelinovi kritičari.

„Mladi kuhar u ovom dugo etabliranom restoranu popularnom među mještanima i turistima je na čelu od 2019. godine… Na meniju se nalaze klasični favoriti, poput krempite koja se ovjde služi od otvaranja restorana 1946. godine, i tradicionalnih srpskih specijaliteta (na slanu gibanicu se čeka 25 minuta), sa povremeno zanimljivim, personalizovanim dodirom i fokusom na pažljivu prezentaciju“, piše prestižni Michelinov vodič.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...