MOŽE ZA RUČAK; A MOŽE I ZA IFTAR: Napravite zapečena ćufteta sa sirom po ovom receptu

Rikota im daje kremastu notu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih ćufteta.

  • Gastro

  • 09. Mar. 2025  

  • 0

Ćufte sa sirom su ukusna i sočna verzija "običnih" ćufti.

Rikota im daje kremastu notu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih ćufti, a okus im je savršen.

Sastojci:

Za ćufte:

450 gr junećeg mljevenog mesa

125 gr rikota sira

60 gr parmezana

1 kašičica bijelog luka u prahu

1 kašičica soli

1/2 kašičice mješavine italijanskih ili mediteranskih začina

maslinovo ulje, za podmazivanje pleha  

Za sos:

800 ml gotovog paradajz sosa

30 gr parmezana

2 kašičice maslinovog ulja

1 kašičica peršuna, sitno isjeckanog  

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pomiješajte sve sastojke za ćufte i formirajte oko 20 malih loptica.

2. Vatrostalnu posudu za pečenje namažite maslinovim uljem i poredajte ćufteta.

3. Pecite 20-25 minuta u sredini rerne.

4. Pažljivo odvojite ćufteta iz pleha, ali nemojte isključivati rernu.

5. Gotov paradajz sos sipajte u posudu za rernu sa ćuftetama i dobro promiješajte.

6. Pomiješajte parmezan, 2 kašičice maslinovog ulja i peršun u maloj posudi. Pripremljenom smjesom pospite ćufteta u sosu.

7. Vratite posudu u rernu na 5-7 minuta.

8. Uključite ventilator i pecite još 2-3 minuta dok mrvice ne postanu hrskave. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...