Evropa
GOTOVO JE: Ukrajina objavom iznenadila sve, na ovo se dugo čekalo...
Prije 13 min0
(...) čorbom od luka.
Gastro
17. Mar. 2025 17. Mar. 2025
0
Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom bit će vaš izbor za bilo koji dan u sedmici.
Sastojci:
55 gr putera
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 kašičice meda
2 čehna bijelog luka, usitnjena
250 gr smeđih šampinjona, narezanih
2 kašike listova svježe majčine dušice (ili 2 kašičice sušene majčine dušice)
krupna so
crni biber
700 ml povrtnog temeljca
1 kašika sojinog umaka
2 lista lovora
500 gr vaše omiljene kratke tjestenine
300 ml slatkog vrhnja
30 gr izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
200 gr naribanog Gruyère ili Grana Padana sira
Priprema:
1.Zagrijte rernu
Zagrijte rernu na 180 stepeni C.
2. Karamelizirajte luk
Otopite puter, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte malo vode. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.
3. Kuhajte
Dodajte bijeli luk i gljive, začinite solju i biberom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte temeljac, sojin umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte vrhnje i 100 g Gruyère sira. Sklonite s vatre.
4. Pecite
Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u rernu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo.
5. Poslužite
Ohladite 5 minuta prije posluživanja.
Prijatno!:)
Evropa
GOTOVO JE: Ukrajina objavom iznenadila sve, na ovo se dugo čekalo...
Prije 13 min0
Jeste li znali
ZLIKOVAC KAKAV SE VIŠE NE RAĐA: Fašistički zločinac izazvao je državni skandal, bježao od pravde, a onda je konačno pao…
Prije 20 min0
Zabava
NIJE VIC, ALI JE HIT: Bili Bobi i Rudi, bili Suljo i Mujo, bili Zagor i Hanka Paldum...
Prije 28 min0
Sport
LUDNICA U BEČU: Drama u produžetku za najveći klupski uspjeh švedskog tima...
Prije 34 min0
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA DANAS KUHATI: Evo ideja za brz i ukusan ručak
15. Apr. 20250
Gastro
TRIK ZA KUHANJE TJESTENINE: Da li je moguće da ranije nismo znali za ovo, svi smo pogrešno radili...
15. Apr. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Pogledajte kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
16. Apr. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 22h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.