Ekonomija
U ADMINSTRACIJI DONALDA TRUMPA SHVATILI DA SU PRETJERALI: SAD razmatra mogućnost smanjenja carina na...
Prije 7 min0
(...) ispast će još ukusnije i hrskavije.
Gastro
10. Apr. 2025
0
Srdele su vrlo popularne u mediteranskoj kuhinji, a mogu se pripremiti na razne načine. Priprema im je brza i jednostavna, cijena im je i dalje pristupačna, a njihova pržena verzija, posebno kad se poslužuju uz limun i svježe začine, odličan je ručak.
Prvo, potrebno je odabrati što svježije srdelice kako bi okus bio što bolji, a zatim ih je potrebno oprati pod hladnom vodom. Ne treba ih čistiti od kostiju, ali im možete ukloniti glave ako želite.
Nakon pranja, srdelice dobro posušite kuhinjskom krpom. Ovo je ključni korak jer će spriječiti da ulje prska prilikom prženja i pomoći da ribe ostanu hrskave. Zatim ih panirajte - u zdjeli pomiješajte brašno, sol, papar i po želji malo suhog začina (češnjak u prahu, origano ili majčinu dušicu). Uvaljajte svaku srdelicu u ovu smjesu i lagano otresite višak brašna.
Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Maslinovo ulje daje najbolji okus, ali možete koristiti i biljno ulje ako želite. Srdelice pržite dvije do tri minute s obje strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Nakon što su srdelice gotove, stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.
Na kraju ih posolite i poslužite uz kriške limuna, pomfrit ili kuhani krumpir i blitvu. Cijeli recept s tačnim mjerama za pet porcija pronađite ovdje.
Ekonomija
U ADMINSTRACIJI DONALDA TRUMPA SHVATILI DA SU PRETJERALI: SAD razmatra mogućnost smanjenja carina na...
Prije 7 min0
Vijesti
DODIK SE OBRATIO NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: "Ko misli da SIPA nešto može taj je konj, pokazat ćemo im kako se privodi" (FOTO)
Prije 24 min0
Svijet
NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U KAŠMIRU: Indija uvela niz oštrih mjera protiv Pakistana, uključujući smanjenje...
Prije 25 min0
Svijet
UPUTILI APEL IZRAELU: Njemačka, Francuska i Velika Britanija pozivaju na hitan nastavak isporuke pomoći Gazi
Prije 28 min0
Gastro
POTREBNI SU VAM SAMO KROMPIR I JAJA: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
Prije 15h0
Gastro
RECEPT ZA SAVRŠENO PEČENU JANJETINU SA KROMPIROM: Savršeno za porodična okupljanja ili svečane prilike
22. Apr. 20250
Gastro
MOŽE I OVAKO: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način i ne zabravite jogurt...
21. Apr. 20250
Gastro
OSTALO VAM JE KUHANIH JAJA OD USKRSA: Evo kako ih možete iskoristi...
21. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.