Zdravlje
BUDITE OPREZNI KADA SOLITE HRANU: Ova količina dnevno je dovoljna
10. Apr. 20210
Nicholas Aicher, mikrobiolog iz Chicaga i popularni TikTok edukator, odlučio je razbiti ovu zabludu.
Zdravlje
16. Apr. 2025
0
Gotovo svi smo to učinili barem jednom – neki možda i svakodnevno. Komadić čipsa, čokoladni keks ili komad pizze sklizne na pod, a u glavi odmah zazvoni: “Još imam pet sekundi!” No, koliko se taj instinkt temelji na znanosti, a koliko na nadi da nismo upravo progutali zalogaj bakterija?
Nicholas Aicher, mikrobiolog iz Chicaga i popularni TikTok edukator, odlučio je razbiti ovu zabludu. Na svom profilu, koji prate stotine tisuća ljudi željnih šokantnih higijenskih istina, proveo je zanimljiv eksperiment: stavio je petrijeve zdjelice na pod u vremenskim intervalima od nula do 60 sekundi – i pogledao što će se dogoditi kad mikrobi odrade svoje.
Rezultat? Sve, baš sve, bile su kontaminirane: “Čak i uzorak koji je dotaknuo pod na tren – doslovno nula sekundi – već je bio zaražen”, izjavio je Aicher, držeći zdjelicu prekrivenu bijelim mrljama bakterijskog rasta, prenosi New York Post.
Najzanimljivije? Kolonije bakterija bile su gotovo jednake na uzorcima od pet sekundi i onima koje su ležale minutu. Drugim riječima, vrijeme provedeno na podu nije značajno mijenjalo količinu mikroorganizama koji su se nastanili.
Iako su neki uzorci, poput onih od 20 ili 30 sekundi, pokazali veći stupanj kontaminacije, to zapravo nije išlo u prilog popularnom “pravilu pet sekundi”. Aicher je zaključio da je pad na pod automatski ulaznica za mikrobiološki party, neovisno o brzini kojom pokupite hranu.
Reakcije publike bile su očekivano podijeljene – od gađenja do tvrdokorne obrane navike: “Gotovo da sam se rasplakao. Pet sekundi mi je bilo sve u životu”, napisao je jedan korisnik. Drugi su pak priznali da neće tako lako odustati: “Ignorirat ću ovo i nastaviti kao da nikad nisam gledao video.”
A bilo je i onih koji su s dozom humora priznali poraz: “Znao sam da jedem bakterije. Samo sam se nadao da su prijateljski raspoložene.”
Na kraju, dok znanost jasno govori da pod nije mjesto s kojeg treba večerati, Aicherovo istraživanje više je pokazatelj našeg odnosa prema svakodnevnim navikama nego strogo upozorenje. Jer, čini se da je jedini pravi faktor u odluci hoćete li pojesti nešto s poda – koliko vam se to stvarno jede.
Hronika
SLUČAJ KOJI JE POTRESAO CIJELU BiH: Tužilaštvo Brčko distrikta najavilo optužnice u slučaju pronalaska 31 djeteta
Prije 9 min0
SENAD ANTE-PORTAL
ŠTO NA UMU, TO NA HIPODROMU: Plenkovićeve i Thompsonove tri slatke riječi - "Za dom spremni"!
Prije 18 min0
Vijesti
KAP PO KAP, KIŠA SPASILA GOLOBRĐE: Ugašena dva požara u Bileći, vatrogasci se vraćaju sa terena
Prije 25 min0
Šareni svijet
U SRED EUROPE ARHEOLOZI PRONAŠLI DIVOVSKE CIPELE: Ko ih je mogao nositi
Prije 36 min0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.