DOBRO JE ZNATI, A TREBA I PAZITI: Ova vrsta hrane povećava rizik od raka debelog crijeva

Rezultati tri provedene studije nad oko 200.000 pacijenata u Americi pokazali su da postoji veza oboljevanja od raka s prehranom. Oko 46.000 ispitanika bili su muškarci. Svi su odgovarali na pitanja o prehrani svake četiri godine, a posebno je važan odgovor bio na pitanje koliko jedu procesuirane hrane.

  • Zdravlje

  • 20. Apr. 2025  20. Apr. 2025

  • 0

Ranootkriveni rak debelog crijeva može izliječiti, čak sa 90 postotnom stopom petogodišnjeg preživljavanja

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je najčešće dijagnosticirani rak te drugi rak po smrtnosti, odmah nakon raka pluća. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 3600 ljudi, a 60 posto su muškarci, prenosi Ordinacija.hr.

Dobro je znati da se ranootkriveni rak debelog crijeva može izliječiti, čak sa 90 postotnom stopom petogodišnjeg preživljavanja.

Zato je u Hrvatskoj još 2007. pokrenut Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva.

Ove namirnice odličan su izvor probiotika i sreće za vaša crijeva

Prevencija je posebno važna ako se zna da je ovaj rak koji je uvijek bio češći u starijih, sve više pogađa mlade. Naime, čak petina novooboljelih je mlađa od 60 godina.

Povezanost raka s hranom

Rezultati tri provedene studije nad oko 200.000 pacijenata u Americi pokazali su da postoji veza oboljevanja od raka s prehranom. Oko 46.000 ispitanika bili su muškarci. Svi su odgovarali na pitanja o prehrani svake četiri godine, a posebno je važan odgovor bio na pitanje koliko jedu procesuirane hrane.

Kada su znanstvenici provjerili ispitanike nakon 25 godina, otkrili su kako 1294 muškaraca ima dijagnozu raka debelog crijeva kao i 1922 žene. Također su otkrili da muškarci koji jedu puno više procesuiranih namirnica imaju 29 posto veće šanse da će dobiti rak debelog crijeva.

Dr. Radhika Smith iz Washingtona dodala je kako je pronađena poveznica između pretilosti i raka crijeva. Pojašnjava kako jako procesuirana hrana može utjecati na razvoj raka radi štetnih i potencijalno kancerogenih sastojaka koje se nalaze u tim namirnicama.

"U takve su namirnice dodani aditivi i konzervansi koji su poznati kao kancerogeni. Neki od aditiva nisu direktno povezani s razvojem raka debelog crijeva, ali s obzirom na porast broja oboljelih mladih pacijenata, moramo razmišljati i o nepoznatim faktorima u hrani koju jedemo", navodi dr. Smith.

Simptomi na koje trebate obratiti pažnju su sljedeći:

promjena učestalosti stolice

promjena oblika (izmjena zatvora i proljeva)

tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju neko vrijeme

hronični umor

gubitak tjelesne težine

opća slabost

Nažalost, s pojavom simptoma bolest je uglavnom već poodmakla, pa je liječenje puno teže i manje uspješno. Stoga treba razvijati svijest o prevenciji i redovito ići na sistematske preglede.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...