IZ KUHINJE LEGENDARNE GLUMICE: Mira Banjac otkrila recept za krofne koji će oduševiti ukućane

U nastavku vam ostavljamo detalan recept za neodoljivo mekane krofne slavne glumice Mire Banjac.

  • Gastro

  • 07. Jul. 2025  

  • 0

Mira Banjac je ime koje je na domaćoj sceni sinonim za glumačku veličinu i neizbrisiv trag u historiji pozorišta i filma.

Njena karijera traje više od šest decenija, a pored impresivnih uloga koje je tumačila, publika je posebno zavoljela i njen toplu i pristupačnu ličnost.

Osim što je izuzetna glumica, Mira je i prava domaćica koja sa podjednakom pažnjom i ljubavlju pristupa kuhinji. Njene vještine često su predmet divljenja, a posebno je poznata po svojim starinskim receptima koji odišu toplinom i tradicijom. Jedan od najomiljenijih je upravo recept za krofne koje je dijelila sa prijateljima i kolegama, a koje su osvojile srca svih koji su ih probali.

U nastavku vam ostavljamo detalan recept za neodoljivo mekane krofne slavne glumice Mire Banjac.

Sastojci:

    500 g brašna

    3,5 dl mlijeka

    3 žumanca

    60 g šećera

    50 g maslaca

    20 g svježeg ili 10 g suvog kvasca

    izrendana korica jednog limuna

    malo soli

    ulje za prženje

Priprema:

Dodajte šećer u mlako mlijeko, zatim so i kvasac, pa izmiješajte i ostavite na toplom mjestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mlijeko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za tijesto nekoliko minuta. Stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom, pa još malo oblikujte tijesto da bi bilo homogeno i glatko.

Veliku posudu premažite uljem, pa stavite tijesto, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mjestu sat vremena, dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm.

Ove krofne će oduševiti sve ukućane

Od tijesta napravite male kružiće nalik krofnama, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta da odstoje. Na umjerenoj temperaturi zagrijte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadolje. Pecite nekoliko minuta, dok ne porumene sa obje strane. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i gledajte kako nestaju sa tanjira za tren oka!

Podsjetimo, Mira Banjac rođena je 1929. godine u Erdeviku, a svoju glumačku karijeru započela je u Državnoj glumačkoj školi u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina. Tokom decenija rada ostavila je neizbrisiv trag u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i serijama, a njena profesionalnost i harizma donijeli su joj status legende domaćeg glumišta, prenosi srecna.republika.rs.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...