Ekonomija
ČUDO U SARAJEVU: Mašine izašle na teren, ruši se čuveni objekat u Nedžarićima
Prije 25 min0
U nastavku vam ostavljamo detalan recept za neodoljivo mekane krofne slavne glumice Mire Banjac.
Gastro
07. Jul. 2025
0
Mira Banjac je ime koje je na domaćoj sceni sinonim za glumačku veličinu i neizbrisiv trag u historiji pozorišta i filma.
Njena karijera traje više od šest decenija, a pored impresivnih uloga koje je tumačila, publika je posebno zavoljela i njen toplu i pristupačnu ličnost.
Osim što je izuzetna glumica, Mira je i prava domaćica koja sa podjednakom pažnjom i ljubavlju pristupa kuhinji. Njene vještine često su predmet divljenja, a posebno je poznata po svojim starinskim receptima koji odišu toplinom i tradicijom. Jedan od najomiljenijih je upravo recept za krofne koje je dijelila sa prijateljima i kolegama, a koje su osvojile srca svih koji su ih probali.
U nastavku vam ostavljamo detalan recept za neodoljivo mekane krofne slavne glumice Mire Banjac.
500 g brašna
3,5 dl mlijeka
3 žumanca
60 g šećera
50 g maslaca
20 g svježeg ili 10 g suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za prženje
Dodajte šećer u mlako mlijeko, zatim so i kvasac, pa izmiješajte i ostavite na toplom mjestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mlijeko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za tijesto nekoliko minuta. Stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom, pa još malo oblikujte tijesto da bi bilo homogeno i glatko.
Veliku posudu premažite uljem, pa stavite tijesto, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mjestu sat vremena, dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm.
Od tijesta napravite male kružiće nalik krofnama, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta da odstoje. Na umjerenoj temperaturi zagrijte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadolje. Pecite nekoliko minuta, dok ne porumene sa obje strane. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i gledajte kako nestaju sa tanjira za tren oka!
Podsjetimo, Mira Banjac rođena je 1929. godine u Erdeviku, a svoju glumačku karijeru započela je u Državnoj glumačkoj školi u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina. Tokom decenija rada ostavila je neizbrisiv trag u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i serijama, a njena profesionalnost i harizma donijeli su joj status legende domaćeg glumišta, prenosi srecna.republika.rs.
Ekonomija
ČUDO U SARAJEVU: Mašine izašle na teren, ruši se čuveni objekat u Nedžarićima
Prije 25 min0
Zabava
ŠTA VAM PORUČUJE PODSVIJEST: Ovaj sanovnik Babe Vange smatra se najpreciznijim na svijetu
Prije 42 min0
Politika
KONAKOVIĆ I JUTROS RAZOTKRIVA DODIKA: "Nisi dogovarao ništa sa mnom – nego si pao"
Prije 1h0
Vijesti
VISOKA AMERIČKA DELEGACIJA DANAS U SARAJEVU: Na stolu pitanje Dodikovog povlačenja?
Prije 1h0
Gastro
PRIJEDLOG ZA LAGANI RUČAK: Napravite još ovo popodne punjene tikvice na meksički način po ovom receptu
07. Jul. 20250
Gastro
BRZO I JEDNOSTAVNO DO UKUSNOG I JEFTINOG RUČKA: Ako ne znate šta ćete, napravite pohovane...
08. Jul. 20250
Gastro
VRIJEME JE ZA OSVJEŽENJE: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte bez grižnje savjesti
07. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.