Svijet
PRIZORI KAO U AUSCHWITZU: Djeca u Gazi postaju kosturi, ni mrtva ni živa... (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Kako navode, eritritol je nastao tokom fermentacije kukuruza, a dugo se smatra jednim od najboljih zamjenskih sladila na tržištu.
Zdravlje
21. Jul. 2025
0
Osobe koje zbog zdravstvenih razloga žele smanjiti unos šećera i okreću se alternativnim sladilima, trebale bi razmisliti o tome što tačno biraju umjesto šećera.
Naime, nakon što je prije nekoliko godina otkriveno da umjetni zaslađivač aspartam i nije baš tako zdrav kako se mislilo, mnogi su se okrenuli "prirodnijoj" alternativi steviji. No, čini se da ni to baš nije bio najbolji izbor.
U novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Applied Physiology, istraživači sa Univerziteta Colorado Boulder otkrili su da eritritol, organski spoji koji se koristi u proizvodima sa steviom, može izazvati ozbiljne probleme u mozgu.
Kako navode, eritritol je nastao tokom fermentacije kukuruza, a dugo se smatra jednim od najboljih zamjenskih sladila na tržištu. Ali sudija je utvrdila da je on jednako štetan kao aspartam.
Profesor integrativne fiziologije Christopher DeSouza i studentica Auburn Berry pokušali su u svom radu saznati više o korelaciji između veće cirkulacije eritritola u krvi i povećanog rizika od moždanog i srčanog udara.
U laboratorijskom pokusu otkrili su da su stanice koje su bile zasićene eritritolom imale nižu razinu dušikovog oksida koji širi i opušta krvne žile te su izbacivale veću količinu "slobodnih radikala" koji uzrokuju upalu i starenje stanica tkiva. U prijevodu, stanice izložene eritritolom radile su suprotno od onoga što su trebale.
Količina eritritola koja je korištena tijekom pokusa bila je jednaka onoj koja se nalazi u jednom piću bez šećera. Ljudi koji konzumiraju više od jednog takvog pića dnevno, upozorava DeSouza, mogli bi osjećati još gori upalni učinak.
S obzirom na epidemiološko istraživanje koje je inspiriralo naš rad, a sada i na naše stanične nalaze, vjerujemo da bi bilo razborito da ljudi prate svoju konzumaciju zaslađivača koji nisu hranjivi sastojci poput ovog, objasnio je profesor.
Autor upozorava da je ova studija bila laboratorijska studija provedena na stanicama te da su sada potrebna veća istraživanja na ljudima.
Dodaje kako osobe koje boluju od dijabetesa imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara, pa bi trebali posvetiti dodatnu pozornost čitanju deklaracija i izbjegavanju namirnica s eritritolom ili "šećernim alkoholom".
Svijet
PRIZORI KAO U AUSCHWITZU: Djeca u Gazi postaju kosturi, ni mrtva ni živa... (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Hronika
DVA SATA TRAJALA POTJERA PO ITALIJANSKIM POLJIMA: Serijski lopov iz BiH uhvaćen sa vrijednim plijenom
Prije 4h0
Sport
FANTASTIČNA IGRA: Sjajni Džumhur preokretom do polufinala Umaga!
Prije 4h0
Svijet
PLJUŠTE REAKCIJE IZ IZRAELA: Javio se Netanyahu, a zatim i ministri, pomoćnici, savjetnici...
Prije 4h0
Zdravlje
REDOVNO SE KONTROLIŠITE: Ovi znakovi mogu ukazivati da imate opasno visok holesterol
22. Jul. 20250
Zdravlje
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Evo šta trebaju uraditi starije osobe za vrijeme velikih vrućina kako biste se rashladili i bez klime...
22. Jul. 20250
Zdravlje
ZNANSTVENICI POTVRDILI: Ovo je idealan broj koraka koji trebate dnevno napraviti da poboljšate zdravlje
Prije 15h0
Zdravlje
IZBJEGNITE NAJGORI SCENARIJ: Kada su u pitanju kreme za sunčanje - mnogi od nas čine veliku grešku...
23. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.