Zdravlje
KRALJICA LJETNE TRPEZE: Ne biste vjerovali za šta je sve dobra lubenica...
31. Jul. 20250
Logika iza ovog trika temelji se na činjenici da šire zelene pruge upućuju na dulje izlaganje suncu, što plodu daje više vremena za razvoj sladora i okusa.
Gastro
21. Jul. 2025 21. Jul. 2025
0
U trgovinama i na tržnicama su se napokon pojavila prve domaće lubenice. Ovo omiljeno voće hit je ljetne trpeze pa većini ljeti ne prođe ni dan, a da ne kušaju slatki, crveni pod. Ipak, koliko god ukusne i zdrave bile, s lubenicom je uvijek problem što ne znaš što si dobio prije nego što je doneseš doma i razrežeš.
Budite iskreni, koliko ste se puta vratili iz trgovine ili s tržnice uvjereni da nosite kući zrelu i slatku lubenicu, da biste već pri prvom rezu shvatili da ste pogriješili i da u rukama imate voće bez ukusna i mirisa. Ipak, postoji način da to izbjegnete, a zove se pravilo dva prsta.
Video s ovim savjetom objavljen je na TikToku, a u kratko vrijeme je postao viralan i pregled nekoliko milijuna puta. Mnogi tvrde kako im je upravo ta metoda pomogla da konačno pronađu idealnu lubenicu.
Trik je vrlo jednostavan: dok birate lubenicu, spojite kažiprst i srednji prst te ih prislonite uz tamnozeleni dio kore, točno između dvije svjetlije (bijele) pruge. Ako širina tamnog dijela između pruga odgovara širini vaših prstiju – lubenica bi trebala biti savršeno zrela, slatka i sočna.
Logika iza ovog trika temelji se na činjenici da šire zelene pruge upućuju na dulje izlaganje suncu, što plodu daje više vremena za razvoj sladora i okusa.
Prema riječima stručnjaka za voće i povrće, “pravilo dva prsta” može biti vrlo korisno, posebno ako kupujete cijelu lubenicu koju ne možete probati prije kupnje. Ipak, upozoravaju da se ne treba oslanjati isključivo na ovu metodu.
Ipak, postoje i drugi načini koji otkrivaju koja je lubenica najbolja. Jedan proizvođač iz Ladimirevaca za Dnevno je otkrio što on radi kad želi kupiti najbolju lubenicu.
“Naravno, to su sad nagađanja, ali najjednostavnije je uzeti lubenicu u ruku i okrenuti je. Treba pogledati onu stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji, to mjesto mora biti onako žućkasto, smećkasto. Onda je 100 % zrela. Ovo ostalo, kuckanje i ostale nekakve sitnice, to je budalaština za naivne,” objašnjava on.
Velika je diskusija, kaže, i oko peteljke, ali među proizvođačima vlada slično mišljenje: “Kolege i ja često raspravljamo o tome kako se može vidjeti je li lubenica dobra i zdrava. Ali ja uvijek ljudima savjetujem isto što i sam gledam — to žuto mjesto na kori. Kad dođe veliko branje, pa ne mogu svima objasniti, bratu, sinu, kćeri, ženi, ja im kažem: gledaj tu žutu mrlju. Ako je lijepo žućkasta ili smećkasta, lubenica je sigurno dobra. To mi u 95 posto slučajeva upali, rijetko me iznenadi. Peteljka vam neće puno pomoći.”
Puno je lakše, kaže on, prepoznati lošu lubenicu. “Ako je kora gubava i mekana, to nije dobro. Ako plod dolje nije tamne boje nego svijetlozelene, opet, to nije to. Ljudi inače vole kuckati i slušati je li zvuk tup ili oštar, ali ja ih onda pitam kakva je razlika? Ljudi se hvataju za svaku slamku spasa.”
Proizvođač kaže da je uvijek bolje kupiti domaću umjesto lubenice iz uzgoja, a razlog je supstanca koju veliki proizvođači stavljaju u njih.
“One u trgovini uzgajaju se na veliko i unutra se, na određenoj temperaturi, stavlja supstanca koja lubenici daje slad i boju. Ne želim nikome pljuvati posao, ali razlika se vidi. Domaća lubenica je nešto drugo. Vjerujem da bi ljudi to i htjeli kupiti, ali danas mnogi nažalost nemaju tu mogućnost.”
Ako vam to nije dovoljno, uzgajivač Mirko Mataga je ne pitanje može li se dobra lubenica prepoznati kuckanjem odgovorio: “Kuckanje? Svaka lubenica zvuči šuplje. Savršenu lubenicu prepoznat ćete po boji kore. Zrela lubenica ima razdvojene zelene šare koje poprimaju svjetliju boju. Također, na donjoj strani lubenice trebala bi biti žuta fleka – mjesto na kojem je ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Što je žuća, to je lubenica zrelija”, objasnio je Mataga.
Zdravlje
KRALJICA LJETNE TRPEZE: Ne biste vjerovali za šta je sve dobra lubenica...
31. Jul. 20250
Gastro
KAKO IZABRATI DOBRU I SOČNU LUBENICU: Pridržavajte se ovih 6 savjeta
03. Jul. 20250
Šareni svijet
SVI SE PITAJU ZAŠTO TO RADE: U Kini na lubenice stavljaju kamenje, a razlog je...
23. Jun. 20250
Zdravlje
DOKTORI UPOZORILI: Ako imate ove zdravstvene probleme, izbjegavajte lubenicu
20. Avg. 20240
Gastro
PROBAJTE VEĆ ZA VIKEND, IZVRSNI SU: Napravite jogurt-uštipke sa sirom i suhim mesom po ovom receptu
Prije 15 min0
Regija
MINISTAR U VLADI CRNE GORE KOMENTIRAO INCIDENT U PODGORICI: “Albanci, albanski jezik, kultura, umjetnici..."
Prije 25 min0
Evropa
NORVEŠKI MINISTAR PORUČIO: "To što nismo u Europskoj uniji postaje sve veći problem"
Prije 28 min0
Kultura
REIS IZ-a U CRNOJ GORI NAKON ŠTO JE PREKINUTA PROJEKCIJA FILMA U PODGORICI: "Albanski jezik je bogatsvo..."
Prije 31 min0
Gastro
VAŽNO DA JE NA KAŠIKU: Japancima je ovo jeftino jelo kao nama grah, a toliko je hranjivo, skromno i omiljeno da ga prave i u...
03. Sep. 20250
Gastro
PRIJE SVEGA, POTREBNA VAM JE DOBRA TEPSIJA: Svi vole kvalitetno zapečenu tjesteninu, a ovdje je recept inspiriran...
02. Sep. 20250
Gastro
KUPIT ĆEMO HRPU BLITVE ILI ŠPINATA, A KAD SKUHAMO - ISPADNE MALO: Evo u čemu je fol
Prije 19h0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za kolač od starog kruha, sve je vrlo jednostavno...
03. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.