Ekonomija
ŠTA SE DOGAĐA U MOSTARU: Oglasio se kontroverzni izraelski poduzetnik Amir Gross Kabiri...
Prije 26 min0
Profesionalni kuhari ne stavljaju svu sol odjednom, nego je dodaju postepeno, u nekoliko navrata tokom kuhanja. Tako polako nadograđuju okus, dajući jelu priliku da se svi sastojci bolje povežu i razviju bogatiji i složeniji okus.
Gastro
05. Avg. 2025
0
Sol je sastojak koji ljudi često koriste bez razmišljanja, a dovoljan je samo mali prstohvat da jelu potpuno promijeni okus. Međutim, mnogi se pitaju ne samo koliko soli treba dodati, već i kada je najbolje to učiniti.
Većina ljudi sol dodaju tek pred kraj kuhanja, no stručnjaci i istraživanja upozoravaju da je to pogrešno jer tako jelo ne dobije svoj pravi i puni okus, piše Tailgater Magazine.Sol se najbolje upija u hranu ako se doda na početku kuhanja jer toplina pomaže da prodre dublje u namirnice. Tokom procesa, sol izvlači vlagu iz hrane, otapa se u njoj i zatim se ponovno raspoređuje unutar sastojaka, što jelu daje sočniju i bogatiju teksturu. Nasuprot tome, ako se sol doda tek pred kraj kuhanja, ona ostaje samo na površini pa se prvo osjeti slanost, a ne pun i izražen okus samih sastojaka. Zato je pravilan trenutak za soljenje ključan za postizanje najboljeg okusa jela.
Profesionalni kuhari ne stavljaju svu sol odjednom, nego je dodaju postepeno, u nekoliko navrata tokom kuhanja. Tako polako nadograđuju okus, dajući jelu priliku da se svi sastojci bolje povežu i razviju bogatiji i složeniji okus.
Kod juha, variva i umaka, soljenje na početku omogućuje da se okusi ravnomjerno prožmu i razviju u cjelinu. Primjerice, soljenje luka tokom pirjanja ističe njegovu prirodnu slatkoću i ubrzava Maillardovu reakciju, odnosno proces karamelizacije.
Kod pripreme mesa važno je jedno pravilo. Soljenje odreska ili piletine barem 30 minuta prije pečenja, a kod većih komada i preko noći, omogućuje soli da razgradi mišićna vlakna, čime meso postaje mekše. Istovremeno, sol pomaže u stvaranju hrskave i zlatno-smeđe korice.
Također, voda za kuhanje tjestenine mora biti obilno posoljena jer tjestenina tokom kuhanja upija vodu i sol, što značajno utječe na konačni okus jela.
Kao i kod svakog pravila, postoje iznimke. Najpoznatiji primjer je prženje u dubokom ulju. Sol je higroskopna, što znači da privlači vodu. Ako posolite namirnice prije prženja, sol će izvući vlagu na površinu, što će spriječiti stvaranje hrskave korice. Stoga, prženu hranu uvijek solite odmah nakon vađenja iz ulja. Oprez je potreban i s nekim vrstama povrća poput gljiva ili patlidžana - rano soljenje može uzrokovati da puste previše vode i postanu gnjecavi umjesto da se lijepo zapeku.
Kušajte jelo tokom pripreme, dodajte sol postepeno i promatrajte kako se okusi razvijaju. To je tajna koja razlikuje dobro jelo od onog za pamćenje.
Ekonomija
ŠTA SE DOGAĐA U MOSTARU: Oglasio se kontroverzni izraelski poduzetnik Amir Gross Kabiri...
Prije 26 min0
Svijet
PROCURIO SADRŽAJ TELEFONSKOG RAZGOVORA: Trump galamio na Netanyahua -"Ne želim to slušati, imam dokaze da to nije istina..."
Prije 34 min0
Sport
FEŠTA U LIVNU: Zlatko Dalić digao igrače s odmora, sav prikupljeni novac ide u...
Prije 46 min0
Gastro
SPECIJALITET S OKUSOM MEDITERANA: Grčke lepinje – brzi zalogaj savršenog okusa...
Prije 51 min0
Gastro
KAKO DO VITKE LINIJE: Žena tvrdi da se uz ovaj jutarnji napitak riješila dugogodišnjeg viška kilograma
05. Avg. 20250
Gastro
TURCI ZNAJU TAJNU: Za tren oka napravite izvrsne somune i iznenadite ukućane… (VIDEO)
06. Avg. 20250
Gastro
KORISNO JE ZNATI: Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu
05. Avg. 20250
Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
07. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.