BRUTALNO NARASLE CIJENE U HRVATSKIM RESTORANIMA: Jedan grad doživio najveći skok

Turisti nisu idioti

  • Regija

  • Prije 4h  Prije 4h

  • 0

Svake godine dolaskom turističke sezone u Hrvatskoj otvara se ista tema – koliko su zapravo cijene u restoranima porasle i koliko to utiče na posjetioce i lokalno stanovništvo. I ove godine analiza pokazuje da su računi u ugostiteljskim objektima znatno teži za novčanik nego ranijih godina. Dino Goleš iz Dnevnika Nove TV detaljno je uporedio jelovnike s prethodnih godina u istim restoranima i otkrio koliko su se cijene povećale, naročito otkako je zemlja uvela euro kao zvaničnu valutu.

Istraživanje koje je proveo obuhvatilo je slučajni izbor restorana sa javno dostupnim cijenama na internetu. Dok se u odnosu na prošlu godinu cijene uglavnom nisu mijenjale, „uvođenje eura donijelo je znatne pomake u cijeni jela.“

Primjerice, na Hvaru je omlet za doručak 2023. godine koštao 11 eura, dok je ove godine poskupio na 13 eura, što „predstavlja skok od oko 18 posto.“ U istom restoranu hamburger je također povećan za 15 posto.

Foto: Nova TV

Veliki rast

U Dalmaciji, primjerice u Zadru, dagnje na buzaru su s 88 kuna (11,60 eura) prije nekoliko godina narasle na 14,50 eura, što znači „porast od četvrtine cijene.“ Grill tuna s prilogom skuplja je za više od pet eura, a pršut s paškim sirom „poskupio je oko 15 posto.“

Talijanska kuhinja nije izuzetak. U Dubrovniku je vegetarijanska pizza sa 95 kuna 2021. narasla na 19 eura, dok pizza dalmatina s 98 kuna skočila na 20 eura, što je „gotovo 53 posto više.“ U Rovinju su burger od tune i pržene lignje poskupjeli s manje od deset na oko 15 eura, „povećanje od 50 posto.“

Split bilježi najveće skokove u zadnjih nekoliko godina – crni rižoto poskupio je s 11 na 19 eura, ramsteak s 19 na 29 eura, a salata od hobotnice s 10 na 18,50 eura. Porast cijena kreće se „između 50 i gotovo 75 posto.“ Ugostitelji ovaj rast objašnjavaju poskupljenjem sirovina i povećanim troškovima radne snage.

Ipak, dok su cijene jela znatno narasle, prosječna plata u Hrvatskoj „porasla je za 23,5 posto u odnosu na 2019., sa 1186 na 1451 euro,“ što nije dovoljno da prati skokove cijena u restoranima. Prema izračunu, samo nekoliko jela moguće je platiti isključivo iz porasta plate, bez dodatnih finansijskih poteškoća. Dino Goleš ističe kako ovo nije pravilo za sve, ali svakako doprinosi razumijevanju zašto su restorani sve prazniji nego prije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...