Ekonomija
PARA NIKADA DOVOLJNO: Vlada RS-a se opet zaduženje
Prije 22 min0
Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo više slobodnog vremena.
Gastro
20. Avg. 2025 20. Avg. 2025
0
Hladni i hrskavi, odlični sami ili u kombinaciji s drugim jelima, a posebno u sendviču – kiseli krastavci su omiljena zimnica mnogih.
Iako ih je najlakše kupiti u prodavnici i odmah poslužiti kod kuće, mnogi se slažu da “to nije to” i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.
Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo više slobodnog vremena. U nastavku možete pronaći sve potrebne sastojke i postupak njihove pripreme. Zapamtite da količina tečnosti zavisi od veličine krastavaca i veličine tegle u koju ih spremate.
Sastojci:
3 kg krastavaca
3 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta
200 g šećera
100 g soli
1 sveži snop mirođije
0,5 kašičice čili pahuljica
2 kašike sjemenki gorušice
2 kašike sjemenki korijandera
1 kašičica konzervansa
Postupak:
Krastavce dobro operite, po potrebi koristite četku ili sunđer.
Tegle i poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.
Krastavce gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako to ne uspije, možete koristiti mrežice za tegle koje sprječavaju dizanje krastavaca.
Sve ostale sastojke stavite u lonac na srednju vatru. Sačekajte da tečnost provri, zatim kuhajte dok se so i šećer potpuno ne otope.
Vruću tečnost prelijte preko krastavaca u teglama i zatvorite ih.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu držite u frižideru.
Ekonomija
PARA NIKADA DOVOLJNO: Vlada RS-a se opet zaduženje
Prije 22 min0
Politika
ANALIZA IFIMES-a: Nastavak Dodikove secesije i stvaranje "Južne Osetije" od Republike Srpske
Prije 25 min0
Hronika
SAOBRAĆAJNA NESREĆA U SARAJEVSKOM NASELJU: Motociklist prebačen u KCUS
Prije 33 min0
Sport
SENZACIJA NA POMOLU: Bosanac preuzima Juventus?
Prije 39 min0
Gastro
NEDJELJA JE DAN ZA PILETINU: Poznati kuhar iz Atlante otkriva kako da je savršeno ispržite
19. Okt. 20250
Gastro
ISKUSNA KUHARICA SAVJETUJE: Ove tri namirnice nikako ne treba stavljati u airfryer
20. Okt. 20250
Gastro
GOTOVO SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Evo koliko dugo treba kuhati kukuruz kako bi bio mekan prije konzumiranja...
Prije 8h0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite hurmašice prema tradicionalnoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
20. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.