Ekonomija
ALARMANTNO: U uvoznim kiselim krastavcima otkriven paracetamol, nakon detaljne analize - novi šok...
24. Okt. 20250
Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo više slobodnog vremena.
Gastro
20. Avg. 2025 20. Avg. 2025
0
Hladni i hrskavi, odlični sami ili u kombinaciji s drugim jelima, a posebno u sendviču – kiseli krastavci su omiljena zimnica mnogih.
Iako ih je najlakše kupiti u prodavnici i odmah poslužiti kod kuće, mnogi se slažu da “to nije to” i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.
Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo više slobodnog vremena. U nastavku možete pronaći sve potrebne sastojke i postupak njihove pripreme. Zapamtite da količina tečnosti zavisi od veličine krastavaca i veličine tegle u koju ih spremate.
Sastojci:
3 kg krastavaca
3 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta
200 g šećera
100 g soli
1 sveži snop mirođije
0,5 kašičice čili pahuljica
2 kašike sjemenki gorušice
2 kašike sjemenki korijandera
1 kašičica konzervansa
Postupak:
Krastavce dobro operite, po potrebi koristite četku ili sunđer.
Tegle i poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.
Krastavce gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako to ne uspije, možete koristiti mrežice za tegle koje sprječavaju dizanje krastavaca.
Sve ostale sastojke stavite u lonac na srednju vatru. Sačekajte da tečnost provri, zatim kuhajte dok se so i šećer potpuno ne otope.
Vruću tečnost prelijte preko krastavaca u teglama i zatvorite ih.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu držite u frižideru.
Hronika
MUŠKARAC IZ BIH PRETUKAO MIGRANTA U AUSTRIJI : Pazite kakvim riječima se branio na sudu
Prije 3h0
Hronika
TUGA U VOZAČKOJ ZAJEDNICI: Preminuo Benjamin Tuhičić u 40. godini života
Prije 3h0
Sport
OD SVJETSKE SLAVE DO TEŠKE OVISNOSTI: Demon ga je uništio (VIDEO)
Prije 3h0
Svijet
KAKAV JE TO "PROJEKAT IZLAZEĆEG SUNCA": Otkrivamo plan od 112 milijardi dolara koji će transformisati Gazu
Prije 3h0
Gastro
KAD STE U ŽURBI I NEMATE VREMENA: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane…
18. Dec. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN TRIK PRAVI VELIKU RAZLIKU: Krompir će se skuhati duplo brže i biće 10 puta ukusniji
19. Dec. 20250
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Danas pravimo specijalitet bosanske kuhinje, samo slijedite recept – i nema greške...
19. Dec. 20250
Gastro
GRAH ODNIO TITULU OTROVNE BILJKE 2026: Trebamo li se plašiti?
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.