SVAKO JUTRO JE STIZAO NA STO OTOMANSKIM VLADARIMA: Za doručak napravite...

(...) poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i bijelog luka turski su specijalitet, dostojan sultana.

  • Gastro

  • 21. Sep. 2025  21. Sep. 2025

  • 0

Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je doista svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umjereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gdje se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber, prenosi Punkufer.hr.

Ako nemate Aleppo, poslužit će i ljuta ili slatka mljevena paprika. Kuhari širom svijeta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primijetiti varijacije na temu. A neki chefovi će zagrijati jogurt prije posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtjevniji dio pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspješno poširali jaja birajte što svježija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuhanja u vodi neće lijepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće "zaplesati" po posudi, a i lakše ćete tempirati vrijeme kuhanja jer će žumanjak biti tekuć, a bjelanjak čvrst.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mljevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana.

Sastojci:

200 gr grčkog jogurta

1 čehno bijelog luka

1 kašikica soli

2 kašike putera

1 kašika maslinovog ulja

1 kašikica mljevene paprike

2 jaja

1 kašika jabučnog octa

kopar

Priprema:

1. Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je.

2. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, sol i usitnjeni bijeli luk.

3. Promiješajte sve.

4. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

5. Zagrijte puter i kad lagano počne tamnjeti pa ugasite vatru i umiješate ulje i mljevenu papriku.

6. Ulijte ocat u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru.

7. Jaja razbijte u zasebnim posudicama.

8. Kašikom pravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute pa izvadite šupljikavom kašikom.

9. Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom te prema želji ukrasite koprom.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...