Regija
DRUGAČIJI POGLED IZ BEOGRADA: "Srbija je izvor nestabilnosti u cijelom regionu"
Prije 7 min0
pola šoljice ricotte ima deset grama zasićenih masti, dok ista količina svježeg sira sadrži samo tri grama.
Zdravlje
22. Sep. 2025 22. Sep. 2025
0
Hrana koju biramo u trenucima kada nam treba utjeha često je bogata okusima i teksturom koja nam pruža osjećaj zadovoljstva.
Jedna od namirnica koja se najčešće povezuje s takvim jelima svakako je sir, a njegova konzumacija može imati i fiziološki učinak na naše raspoloženje. Stručnjaci objašnjavaju da sir sadrži proteine i aminokiseline koje potiču lučenje hormona povezanih s osjećajem ugode, što objašnjava zašto ga mnogi smatraju hranom koja donosi sreću.
Međutim, kad je riječ o zdravlju srca, izbor vrste sira igra veliku ulogu. Kardiolog dr. Tariqshah Syed naglašava da je presudno obratiti pozornost na količinu i vrstu sira koji konzumiramo.
"Konzumacija sira u umjerenim količinama obično ima mali učinak na LDL kolesterol, ali sirevi s visokim udjelom masnoće mogu ga znatno povisiti ako se jedu pretjerano", ističe za Parade.
Glavni razlog tome je sadržaj zasićenih masti, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i povišenog krvnog tlaka. Najproblematičniji su sirevi bogati zasićenim mastima i natrijem. Dr. Syed objašnjava: "Prerađeni sirevi i tvrdi, punomasni sirevi poput cheddara i parmezana sadrže više zasićenih masti i soli, što može povisiti LDL kolesterol i krvni tlak."
Najgori primjer je mascarpone, koji u jednoj porciji ima čak 29 grama zasićenih masti i ukupno 44 grama masnoće.
Za usporedbu, otprilike 56 grama cheddara sadrži 23 grama zasićenih masti i 364 miligrama natrija, što vrlo brzo može preći dnevne preporuke Američke udruge za srce.
Ipak, postoje i vrste sira koje se smatraju povoljnijima za zdravlje srca. Dr. Syed preporučuje niskomasne opcije poput mozzarelle, ricotte i svježeg sira. Primjerice, pola šoljice ricotte ima deset grama zasićenih masti, dok ista količina svježeg sira sadrži samo tri grama.
Osim odabira sira, važno je i s čim ga kombiniramo - stručnjaci savjetuju da se jede uz voće ili cjelovite žitarice, što pomaže kontroli porcija i boljem prehrambenom balansu. Umjerena konzumacija i pažljiv odabir mogu omogućiti da sir ostane dio prehrane bez većeg rizika za srce.
Regija
DRUGAČIJI POGLED IZ BEOGRADA: "Srbija je izvor nestabilnosti u cijelom regionu"
Prije 7 min0
Regija
VUČIĆ OTKRIO NOVINARIMA U NEW YORKU: Ratni zločinac Nebojša Pavković biće prijevremeno pušten na slobodu iz Haga zbog teškog zdravstvenog stanja
Prije 8 min0
Politika
IZETBEGOVIĆ POSJETIO MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE: "Najuspješniji primjer poduzetničkog duha u BiH" (FOTO)
Prije 14 min0
Svijet
OSKAROVKA JENNIFER LAWRENCE NIJE ŽELJELA ŠUTJETI: "Prestravljena sam, događa se genocid"
Prije 20 min0
Zdravlje
OTKRIĆE ŠVEDSKIH STRUČNJAKA: Ovaj jeftini lijek mogao bi spriječiti povratak raka...
24. Sep. 20250
Zdravlje
UPOZORENJE KOJE NE TREBA IGNORISATI: Ova hronična bolest pogađa gotovo sve organe, ali ako se na vrijeme...
24. Sep. 20250
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko često pijete alkohol mogli biste imati velike probleme s teškom bolesti...
25. Sep. 20250
Zdravlje
ALARMANTNO: Novo istraživanje otkriva - rizik od jednog od najsmrtonosnijih oblika raka krije se u ustima...
Prije 14h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.