Mini market
HELEZ UPOZORIO VUČIĆA: "Aleksandre, to što radiš je opasno i duboko neodgovorno!"
Prije 9 min0
Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna.
Društvo
Prije 10h
0
Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tokom septembra, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Kantona Sarajevo.
Službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Rezultati kontrola pokazali da su svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) bili usklađeni sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače, saopćeno je iz KUIP-a KS.
Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6 posto, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka.
Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna, poručili su iz KUIP-a KS.
Mini market
HELEZ UPOZORIO VUČIĆA: "Aleksandre, to što radiš je opasno i duboko neodgovorno!"
Prije 9 min0
Društvo
SKANDAL DRŽAVNE AGENCIJE: IDDEEA nezakonito obrađivala lične podatke građana BiH
Prije 13 min0
Hronika
OSUĐEN DRAGO TENDŽERIĆ: Provocirao žrtve s tri prsta i četničkim tetovažama kod obilježja za grobnicu "Lanište 1"
Prije 16 min0
Društvo
OD BUSOVAČE DO UKRAJINSKOG RATIŠTA: Bivši borac ARBiH poginuo kao ruski vojnik
Prije 19 min0
Društvo
ZIMSKO JUTRO U BOSNI I HERCEGOVINI: Na Bjelašnici i Jahorini pao snijeg, najniža temperatura izmjerena u...
02. Okt. 20250
Društvo
ZLE NAMJERE IZ SUSJEDSTVA: Edhem Taći za "SB" komentira objavljivanje povjerljivih sigurnosnih nalaza sa Aerodroma Sarajevo - "U ovom slučaju posebno zabrinjava činjenica..."
02. Okt. 2025
Društvo
INSPEKTORI NA TERENU: Uzorci hrane iz 25 sarajevskih ćevabdžinica pokazali...
Prije 10h0
Društvo
REIS KAVAZOVIĆ POSJETIO PORODICU ALENA MUHIĆA: "U ovoj kući je upravo spašeno čovječanstvo"
01. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.