STIGAO NOVI VATRENI IZAZIVAČ: Koja je najljuća paprika na svijetu?



Ovo nije pretjerivanje ili marketinški trik – ova paprika stvarno predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ako bi se konzumirala.

  • Šareni svijet

  • Prije 1h  

  • 0

Jeste li se ikada zapitali koja je zapravo najljuća paprika na svijetu? Možda ste ljubitelj pikantnih jela i ponosno ističete svoju podnošljivost na ljutinu.

No, postoji razlika između uživanja u ljutom umaku za roštilj i suočavanja s paprikom koja doslovno može ugroziti vaš život. Upravo takva paprika danas nosi titulu najljuće paprike na svijetu, a ono što je najzanimljivije – uopće nije namijenjena za konzumaciju!

Upoznajte Zmajev dah – papriku koja probija sve granice ljutine

 

Za ljubitelje ljutog, koji se smatraju izdržljivima ako mogu podnijeti umak od habanero papričice, stigao je novi vatreni izazivač koji je doslovno oduzeo dah svima. Dragon's Breath ili Zmajev dah, nova je najljuća paprika na svijetu koja je osvojila nevjerojatnih 2,48 miliiona jedinica na Scovilleovoj ljestvici ljutine.

Ovaj podatak postaje još impresivniji kad shvatite da je time nadmašila prethodnu rekorderku, Carolinu Reaper, koja se može "pohvaliti" s 2,2 miliona Scoville jedinica. Za usporedbu, papar sprej koji se koristi za samoodbranu sadrži oko 2 miliona jedinica na istoj ljestvici. Da, dobro ste pročitali – ova paprika je ljuća od sredstva za samoodbranu!

Zmajev dah uzgojio je uzgajivač Mike Smith u saradnji sa Univerzitetom Nottingham. Ono što je fascinantno jest da ova paprika nije razvijena za kulinarstvo, već u medicinske svrhe. Naime, toliko je ljuta da može poslužiti za utrnuće kože, pa se razmatra njezina primjena kao prirodnog anestetika za osobe koje su alergične na standardne anestetike.

Što je Scoville ljestvica i kako mjerimo ljutinu?

Ako niste upoznati sa Scovilleovom ljestvicom, vrijeme je da naučite kako se zapravo mjeri ljutina papričica. Scoville skala je međunarodno priznat sistem za označavanje ljutine čili papričica, a izražava se u Scoville jedinicama (SHU - Scoville heat units).

Ova skala mjeri koncentraciju alkaloida kapsaicina u papričici, bezbojnu tvar koja ne miriše i ne otapa se u vodi. Upravo je kapsaicin odgovoran za onaj osjećaj "vatre" koji osjećate kad zagrizete ljutu papriku. Što više kapsaicina, to više jedinica na Scovilleovoj ljestvici, i naravno – veća ljutina.

Da stavimo to u perspektivu: obična paprika babura ima 0 jedinica, jalapeño ima između 2.500 i 8.000 jedinica, a habanero između 100.000 i 350.000. Papar sprejevi za samoodbranu, koje policija koristi za onesposobljavanje napadača, obično sadrže oko 2 miliona Scoville jedinica. A Zmajev dah? Nevjerovatnih 2,48 miliona. To znači da je ova paprika 22 puta ljuća od habanera i gotovo 300 puta ljuća od običnog jalapeña kojeg vjerocatno često koristite u pripremi jela.

Zašto je Zmajev dah opasan za konzumaciju?

Iako su mnogi odvažni gurmani voljni iskušati svoju podnošljivost na ljutinu, Zmajev dah zapravo niko nije službeno kušao iz vrlo ozbiljnog razloga – mogla bi vas ubiti.

Naučnici upozoravaju da bi tolika koncentracija kapsaicina mogla doslovno spaliti dišne putove, uzrokujući njihovo zatvaranje i potencijalno anafilaktički šok. Jednostavno rečeno, gutanje jedne od ovih malih, nevino izgledajućih papričica moglo bi biti smrtonosno.

Ovo nije pretjerivanje ili marketinški trik – ova paprika stvarno predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ako bi se konzumirala. No, kao što smo već spomenuli, to nikad nije ni bila njezina namjena. Umjesto na vašem tanjuru, Zmajev dah bi mogao završiti u medicinskim pripravcima kao alternativni anestetik.   Prije pojave Zmajevog daha, titulu najljuće paprike na svijetu nosila je Carolina Reaper, s impresivnih 2,2 miliona jedinica na Scovilleovoj ljestvici. Ova paprika uzgojena je u stakleniku u Južnoj Karolini i rezultat je križanja crvenog habanera i pakistanske nage. 

Carolina Reaper je za razliku od Zmajevog daha zapravo namijenjena za konzumaciju, iako se nikako ne preporučuje jesti je sirovu. Njezina ekstremna ljutina može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne konzumira s izuzetnim oprezom. Ova paprika se uglavnom koristi u izrazito malim količinama za izradu vrlo ljutih umaka ili kao izazov za one najhrabrije.

Izgled Caroline Reaper također je jedinstven – crvena, naborana površina s malim "repom" na vrhu, podsjeća na minijaturnu papriku iz noćne more, što savršeno odgovara njezinu zastrašujućem imenu.

Iako najljuće papričice svijeta mogu predstavljati zdravstveni rizik, ljute paprike općenito, konzumirane u razumnim količinama, imaju brojne zdravstvene prednosti, prenosi N1.

U zemljama poput Meksika, Tajlanda i Indije, ljuta paprika vijekovima je dio svakodnevne prehrane. Stanovnici Meksika vjeruju da im ljute papričice razvedre um, dok su stanovnici Tajlanda i Indije uvjereni da svoje zdravlje duguju upravo njima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...