ZAGRIJAVANJE PRED PRAZNIKE: Napravite čuveni njemački desert i oduševite ukućane...

Mramorni kuglof sočan je i lagan zaogaj kojeg obožavaju sve generacije.

  • Gastro

  • Prije 56 min  

  • 0

SASTOJCI

350 g glatkog brašna

3 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

400 g šećera

60 g kakaa

6 žlica tople vode

350 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

5 velikih jaja

60 ml mlijeka

PRIPREMA

Prosijati brašno sa praškom za pecivo i soli.

U manjoj posudici pomiješati kakao i toplu vodu.

Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksati sa šećerom i ekstraktom vanilije.

Dodati jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.

U pripremljenu smjesu naizmjence dodati brašno i mlijeko. Dobro izmiješati.

Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješati s  pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  

U namašćeni kalup za kuglof staviti po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljati postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.

Peći otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom je li pečeno pa pustiti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.

Na kraju preliti preljevom od čokolade.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...