Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
Gastro
Prije 2h
0
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna
Danas donosimo recept za sočan tradicionalni kolač - ružice.
SASTOJCI
1 kg jufki za baklavu
1,1 kg šećera
veći limun
250 gr putera
100 ml ulja
900 grama oraha
PRIPREMA
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.
Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja...
Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.
Prijatno!
Vijesti
HAOTIČNO U INSTITUCIJAMA BiH: Stotine policijskih službenika ide u penziju, nema ko da ih zamijeni
Prije 6 min0
Šareni svijet
NAPETO U FIRENZI: Edina Džeku i ekipu, nakon utakmice čuvala policija...
Prije 7 min0
Ekonomija
NEŠTO SE SPREMA: Aerodrom Sarajevo otvara novu liniju, počinje u julu
Prije 10 min0
Hronika
HAPŠENJE U ZAPADNOJ HERCEGOVINI: Policija zaustavila sumnjivo vozilo, pronađeno...
Prije 10 min0
Gastro
AL' JEDAN DODATAK MIJENJA SVE: Karamelizirane mrkve će vam postati omiljeni prilog ako ih budete pripremali na ovaj način
12. Dec. 20250
Gastro
URADITE TO VEĆ TOKOM OVOG VIKENDA: Piletinu marinirajte u ovom sastojku, dodajte i začinsko bilje ako želite, pa će biti...
13. Dec. 20250
Gastro
AKO VOLITE SPOJ NARANDŽE I ČOKOLADE ONDA JE OVO RECEPT ZA VAS: Idealan i za početnike, a rezultat je...
14. Dec. 20250
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po našem receptu...
Prije 2h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.